Tordenskiolds plass (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
På veggen til Rosenkrantz' gate 22 ser man fortsatt den gamle adressen Tordenskjolds plass 3.
Foto: Chris Nyborg (2013)
Tordenskioldstatuen på Rådhusplassen sto opprinnelig på Tordenskiolds plass.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Plaaaen med statuen sett mot Rådhusbryggene

Tordenskiolds plass (også skrevet Tordenskjolds plass) var en plass i Pipervika i Oslo. Den lå mellom bebyggelsen og bryggene, der Tordenskiolds gate, Rosenkrantz' gate og Rådhusgata munner ut. Tidligere førte også Sjøgata til plassen. Størstedelen av plassen inngår nå i Rådhusplassen, eller mer presist Rolf Strangers plass. Den strakk seg også noe inn i området som nå er bebygd, og på veggen til Rosenkrantz' gate 22 kan man fortsatt se den gamle adressen til plassen.

Området plassen ble anlagt på lå under sjøen så sent som i 1830-åra. I 1850-åra hadde det blitt delvis gjenfylt, men var myrlendt. Bisletbekken rant gjennom området, med ei gangbru over. Det var først etter anlegget av Tordenskiolds gate i 1860-åra at man fylte igjen og drenerte myra skikkelig blant annet ved å legge bekken i en murt kanal. Plassen ble så brolagt i 1874.

Statuen av Peter Wessel Tordenskjold som nå står ved det sørøstlige hjørnet på Rådhusplassen sto opprinnelig omtrent midt på plassen, hvor den ble avduka 17. mai 1901.

Kilder

Koordinater: 59.91119° N 10.73560° Ø