Triaden Lørenskog Storsenter

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Triaden»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Triaden Lørenskog Storsenter.
Foto: Rune Aakvik (1993)

Triaden Lørenskog Storsenter, i Gamleveien 88, på Skårer i Lørenskog, åpnet 28. september 1988 under navnet Triaden. Det har siden 1992 vært en del av Olav Thon Gruppen og hadde pr. 2007 drøyt 80 forretninger fordelt på 27 000 m2. Senteret omsatte samme år for 947 millioner kroner og var med det Romerikes tredje største. Det er ca. 550 ansatte på Triaden, som dermed er en av Lørenskogs største arbeidsplasser. I tilknytning til senteret ligger Lørenskog kultursenter med kino, bibliotek og kunstgalleri, Thon Hotel Triaden og SATS sportssenter.

Historien om Triaden startet med at Lørenskog kommune i 1984 ønsket å få til et kulturhus på den såkalte Jøtul-tomta, som kommunen hadde kjøpt i 1981. Fordi kommunen selv ikke hadde råd, ble det gjort en avtale med entreprenøren Per A. Numme, som hadde lagt fram planer for et kulturhus kombinert med hotell og kjøpesenter. Numme og hans entreprenørselskap, Bobygg AS, fikk klarsignal i 1985, etter at Arbeiderpartiet så vidt klarte å få saken gjennom i kommunestyret med støtte fra en utbryter fra Fremskrittspartiet.

Samme år ble det også gitt grønt lys for byggingen av MetroSolheim, og dermed startet den såkalte «senterkrigen» mellom Triaden og Metro. Triaden havnet på etterskudd og måtte innse at Metro ikke bare åpnet et halvt år før – de mest attraktive butikkene og kjedene etablerte seg på Metro.

I januar 1989 gikk Bobygg konkurs, og snart viste det seg at hele Triaden-prosjektet var for dårlig finansiert. Kreditkassen overtok Triaden, men for banken ble Triaden et av prosjektene som bidro til dens fall. Hele Triaden-komplekset gikk konkurs i august 1991, men det ble reddet ved at Olav Thon kjøpte det året etter. Med Thon som eier gikk det raskt framover med Triaden, som altså er etablert som et av Romerikes største kjøpesentre. I 1999 åpnet også Vinmonopolet utsalg her.

Ungdomsdiskoteket Krakyl ble drevet her i åra 1995-1997.


0230 Lorenskog komm.png Triaden Lørenskog Storsenter er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.