Tveita (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tors kamp mot Midgardsormen. Skulptur av Arne Vinje Gunnerud

Tveita er et boligstrøk i bydel Alna i Oslo. Det har navn etter gården Tveten, men fikk den lokale uttalen som skrivemåte, og ikke gårdens offisielle navneform.

Det meste av bebyggelsen på Tveita ligger på eiendommer utskilt fra Tveten og Hellerud. Oslo kommune kjøpte opp et stort område i 1950, og det ble i åra 1963–1969 utbygd med skivehus, blokker og rekkehus etter planer utarbeida av arkitekt Frode Rinnan. Husene er lagt innafor ringveien Sigrid Undsets vei, og er plassert slik i terrenget at flest mulig skulle få god utsikt. På avtstand ser man særlig tydelig de tre skiveblokkene på tretten etasjer i Nåkkves vei, kjent som Tveita-blokkene. Av borettslag tilknytta OBOS finner man Lønnealleen borettslag, Lohøgda borettslag, Smalvollskogen borettslag, Luren borettslag, Sørhellinga borettslag og Tveita borettslag.

Barneskolen Tveita skole ble åpna i 1968, og Tveita ungdomsskole var i drift fra 1967 til 1983. Hellerud videregående skole ble etablert i 1984 i ungdomsskolens lokaler.

Tveita senter og Tveita stasjonFurusetbanen åpna i 1970.

Mange forbinder strøket med Tveitagjengen, en kriminell gjeng som oppsto i miljøet ved Tveita senter omkring 1985. Flere personer med erfaring fra Tveita-gjengen var involvert i store kriminalsaker, som Tellesentralranet, Munch-ranet og NOKAS-ranet. Koblinga til Tveita ga stedet et dårlig rykte, selv om mange av de som tilhørte miljøet kom fra steder som Oppsal og Haugerud, og det er ikke er noe rimelig grunnlag for å si at befolkninga på Tveita var mer kriminelt belasta enn i andre strøk i Oslo. Gjengen ble i stor grad oppløst i 1993 etter drapet på torpedoen Bjørn Arild Skjørsæther, men det oppsto nye ny gjengaktivitet i området, og flere fra Tveitagjengen samarbeide senere på andre steder.

Litteratur og kilder