UiT Norges arktiske universitet

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Universitetet i Tromsø»)
Hopp til navigering Hopp til søk

UiT Norges arktiske universitet, tidligere Universitetet i Tromsø (UiT), ble vedtatt etablert i 1968 og åpna i Tromsø i 1972. Det ble i 2009 slått sammen med Høgskolen i Troms og i 2013 også med Høgskolen i Finnmark.[1] Universitetet har et spesielt fokus på forskning og formidling knytta til nordområdenes kultur, natur og samfunn. Tanken om et nord-norsk universitet hadde vært oppe siden 1919, da det ble oppretta et fond, «Nord-Norges Universitet» som arbeida for formålet. UiT er verdens nordligste universitet.

Det ble retta mye kritikk mot opprettelsen av et universitet i Tromsø. Et tilbakevendende argument mot etableringa var at det ikke ville være mulig å trekke til seg et levedyktig forsker- og studentmiljø. Dette viste seg å ikke stemme. Universitetet har pr. 2013 drøyt 9300 studenter og drøyt 2500 ansatte. Særlig innen felter knytta til nordområdene regnes det for å være en viktig forskningsinstitusjon.

Fakulteter og andre enheter

Fram til 1997 var UiT organisert i storinstitutter uten fakultetsinndeling. Det ble så etablert fakulteter, og siden 2009 har en struktur med seks fakulteter ligget fast:

  • Det helsevitenskapelige fakultet
  • Det juridiske fakultet
  • Det kunstfaglige fakultet
  • Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi
  • Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
  • Fakultet og naturvitenskap og teknologi

Av andre enheter som inngår i UiT kan nevnes:

Campus

Universitetets hovedcampus ligger rundet det gamle Sentralsykehuset i Tromsø og i Breivika øst på Tromsøya. Den eldste bygningen er fra 1978, mens dagens hovedbygning er fra 1989. De fleste enhetene ligger i Tromsø, men enkelte er utafor byen, som Skibotn feltstasjon og Barentsinstuttet i Kirkenes.

Kilder

Referanser