Wedøy (Skyssfartøy 1938)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Wedøy
Wedoy.jpg
Egennavn: Wedøy
Båttype Skyss/transportfartøy
Lengde 45,4 fot
Byggeår 1938
Båtbygger: Einar Vaagland
Framdriftsmidler: Motor
Kommune Bergen kommune

«Wedøy» ble bygget hos Einar Vaagland på Vaagland, Nordmøre, i 1938. Kontrahent var Nils Moe i Kristiansund som brukte fartøyet til passasjerfart i samme området til ca. 1950. Femtitallet er fortsatt et ukjent kapittel i «Wedøy»s historie.

I 1958 brant fartøyet og kun skroget sto igjen. Gjenoppbyggingen ble utført på Kirksæterøra med Edvard Wedø som ny eier. Han satte fartøyet i drift for Norsk Bygdekino med området TrondheimSalten som arbeidssted frem til 1967. Da kjøpte Noralf Johansen i Kjøpsvik «Wedøy» og startet med skyssfart på Tysfjorden, med sertifikat for 18 passasjerer.

I 1973 ble en 2-sylindret Finnøy på 60 Hk, som var satt inn av E. Wedøy i 1958, fjernet til fordel for en mer moderne Volvo på 210 Hk. Styrhus/overbygg fra 1958 var nå modent for en oppgradering med nyere teknisk utstyr og salongen fikk ny oljeovn. Det ble lagt nytt dekk og stålkjøl, og en del rekkestøtter og kjølbolter ble fornyet.

I 1984 ble «Wedøy» solgt til Arvid Jakobsen, Evenskjer, og benyttet til frakt og sleping. Året etter solgte han fartøyet videre til Einar Olsen i Harstad som brukte det til charterfart og lystfartøy i Harstadområdet. «Wedøy» ble betydelig oppgradert i 1990-91 med nytt overbygg, større messe og toalett. Det gamle styrhuset ble heldigvis beholdt.

I 2002 ble «Wedøy» solgt Stein Gregersen som hadde til formål å ta vare på fartøyet som et kulturminne og brukte «Wedøy» som fritidsbåt.

«Wedøy» ble vernet av riksantikvaren i 2006.

Høsten 2008 ble «Wedøy» solgt til dagens eier Svein M Nygaard som også har som formål å ta vare på fartøyet som kulturminne.