Wrightegaarden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Wrightegaarden i 1919, før restaurering

Wrightegaarden er en bygning i Langesund som er bygget mellom 1800 og 1810 i tre med tak av glassert tegl, og ble oppført som bolighus av kjøpmann Just Wright og Bolette Cudrio. Bolette var datter av rederen og kjøpmannen Jacob Cudrio, og var blant mye annet innhaver også av Cudrios sjøbod. Den eldste delen er fra tidlig 1700-tallet.

Til eiendommen hørte det tidligere til uthus, lagerbygninger, stall og fjøs og dessuten en stor løkke, kalt engehaven, hvor det vokste eple- og pæretrær. Bolette levde i huset helt fram til 1850.

Den har senere blant annet vært posthus. Bygningen ble vedtaksfredet i 1923. I 1991 og i 1994 ble bygningen rammet av brann, og har etter dette blitt restaurert.

Gården ligger sentralt i Langesund, rett nordvest for torget, på motsatt side av Victoria hotell med opprinnelse fra slutten av 1600-tallet. Wrightegaarden er bygd inn i en nord-sørgående skråning, med den smale Tordenskjolds gate i øst og inngjerdet bakhage i vest. I nord ligger Kongshavn og i øst ligger Cudrios sjøbod og Langesund gamle rådhus.

I Den antikvariske bygningsnemds innberetning da bygningen ble fredet i 1923 ble bygningen beskrvet som et tømmerhus med en elegant karakter med en spesielt fint utformet fasade mot gaten, og med utpregede detaljer i Louis XVI-stil.

Wrightegaarden fungerer idag som konsertscene og kulturhus for Langesund, hvor mange kjente norske og internasjonale artister har opptrådt.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.001058° N 9.748526° Ø