Peder Amlie (1830–1898)
Peder Amlie (født 1830, død 1898) var en kjøpmann, forfatter og predikant fra Toten, men bosatt det meste av livet i Haugesund. Han vokste opp i et miljø som var preget av haugiansk kristendom.
Han var gift med Anna Amlie f. Larsen, og var far til blant annet fotografen Peder Amlie (f. 1860) og skipsreder Richard Amlie (1870–1946).
Amlie er mest kjent for å ha skrevet to bøker som blant annet retter kraftig kritikk mot den svenske presten C.O. Rosenius og hans lære: ”Nogle Ord om de nye og gamle Arbejdere i Herrens Vingård” (på folkemunne kalt "Blåboken", utgitt anonymt i 1872) og ”Betraktninger over Forskjellen imellem den nyevangelisk Rosenianske lære som hans venner bekjenner seg til, og den evangelisk-lutherske Lære, som Hans Nielsen Hauges Venner bekjender sig til" (kalt "Gråboken", utgitt i 1876).
Samarbeid med Tollef Aaraas
Sammen med Tollef Aaraas fra Telemark ble Amlie en av de som stod i spissen for motstanden mot en mer evangelisk utvikling innen haugianismen på 1800-tallet, som blant andre den sentrale lederen Anders Nielsen Haave stod for. Motstanderne (som ofte ble kalt "Blåbokianere" etter Amlies bok) etablerte en løst oppbygd organisasjon basert på vennegrupper rundt om i landet, med hovedvekt på Østlandet. Fra 1966 omtalte de seg selv som Den haugianske bevegelse, senere ble navnet endret til Det haugianske vennesamfunn.
Kilder
- Gammelpietistiske minoriteter
- Bladet Haugianeren, nr 2/2022
Eksterne lenker
- Peder Amlie i folketelling 1885 for Haugesund kjøpstad fra Digitalarkivet
- Peder Amlie i Historisk befolkningsregister.
- Amlie, Peder: Betragtninger over Forskjellen imellem den nyevangelisk Rosenianske Lære, som hans Venner bekjender sig til, og den evangelisk-lutherske Lære, som Hans Nielsen Hauges Venner bekjender sig til ; En kort Beskrivelse over Johan Arndts og Hans Nielsen Hauges Død ; En sand Beretning om Johan Arndts Paradises Urte-Gaard. Utg. P. Amlie. 1876. Digital versjon på Nettbiblioteket.