Steinrøysa neri bakken

«Steinrøysa neri bakken» er ei vise. Teksten ble skrevet av Alf Prøysen. Den ble utgitt i viseboka Drengstu'viser i 1948[1] og på plate i 1949. Det er også et minnesmerke over Prøysen ved NRK Marienlyst med navnet «Steinrøysa neri bakken».

Prøysen hadde først skrevet «på rallarsvensk og i skillingsvisestil»[2] med tittelen «Bland björkorna bredvid kojan», men den norske versjonen var både realistisk og usentimental. Melodien en en tradisjonsmelodi, eller eventuelt Prøysens egen bearbeidelse av en tradisjonsmelodi.

Sangens jeg-person er en ungkar som forsøker å bli venn med ei ung jente, men som avvises av sitt eget rykte; steinrøysa er både stedet hvor han møter henne, avvises og senere våkner etter en rangel.

Prøysen refererte senere til visa i sin egen kalendervise «Året rundt», hvor juniverset begynner med «Når mai er forbi, så ta deg en tur, til steinrøysa neri bakken, da blomstrer det nyperoser i ur, i steinrøysa neri bakken ...». I det siste avsnittet i memoarboka Det var da det og itte nå (1971) nevnes også Prestvægen, Prøysenstua og den faktiske steinrøysa der.

Innspilling

  • Alf Prøysen m/ensemble. Innspilt i Oslo i mars 1949. Utgitt på 78-platen Columbia GN 1739.

Steinrøysa på Marienlyst

 
Steinrøysa neri bakken, Prøysen-minnesmerket utenfor NRK Marienlyst.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Etter Prøysens død i 1970 var det et ønske om et sentralt minnesmerke over ham. Utenfor NRKs lokaler på Marienlyst ligger «Steinrøysa neri bakken», et minne som ble etablert i 1971 på initiativ fra NRK. Steinrøysa består av én stein fra hver kommune i Norge. Steinrøysa er siden utviklet til en minnelund over Prøysen, Erik Bye og Otto Nielsen; de tre samarbeidet i radioprogrammet Søndagsposten.[3]

Referanser

  1. ebok av Drengstu'viser fra bokhylla.no
  2. Espeland, Velle: «Alf Prøysen i norsk visetradisjon» I: Graset er grønt for æille. 2002
  3. Moxnes, Agnes: En dag i mårå? hos nrk.no

  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Steinrøysa neri bakken» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.