Vardåsen tuberkulosesanatorium
Vardåsen tuberkulosesanatorium (Vardåsen sykehus), Slottsfjellet 35 i Asker kommune ble bygget som som tuberkulosesykehus for Kristiania, åpnet i 1923. Den første bygningen, i karakteristisk nybarokk med et høyt tårn med spir, sto ferdig til åpningen med 136 senger. Arkitekt var Kristian Hjalmar Biong. Et behov for et sykehus for tuberkuløse barn meldte seg snart, og «Odden», et stort hvitt hus i nordenden av Nordvannet, ble innkjøpt i 1925 med plass til 26 barn. Oslo kommunale hospital for skrofuløse barn ble flyttet hit fra Bleikøya i indre Oslofjord. I tillegg ble Barnesanatoriet Øvre Åsen for 95 barn ferdigstilt i 1927. Det lå på toppen av en bratt bakke ovenfor det første bygget, som fra da av ble kalt Nedre Åsen. Kurhaller ble bygd til alle avdelingene.
Etter hvert som barnetuberkulosen avtok, ble barneavdelingene ombygd til voksne pasienter. Hovedbehandlingen ved tuberkulose var pneumothorax-behandlingen (blåsing) og/eller thorakoplastikk (kirurgiske inngrep). Sanatoriet var på sitt område et pionersykehus i Norge. Etter annen verdenskrig kom den antibiotiske behandlingen, og midler som Streptomycin, PAS og INH ble den nye behandlingsformen. Tre hovedaktører i behandlingen i disse årene frem til 1966 var overlegene Albert Tillisch (1923–1934) og Alexander Tuxen (1934–1967), samt kirurgen Carl Semb fra Ullevål sykehus.
I 1960-årene ble ledig kapasitet på Vardåsen gradvis benyttet til attføring og rehabilitering for pasienter fra Aker sykehus og Ullevål sykehus. Fra 1. januar 1970 gikk Vardåsen over til Dikemark sykehus' administrasjon, og ble etter en større ombygning den første alderspsykiatriske sykehusavdeling i Norge.
Vardåsen tuberkulosesanatorium er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |
Gravminne, [[Vår Frelsers gravl