Asker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Asker kommune
Asker komm nytt våpen.png
Basisdata
Kommunenummer 3025
Fylke Viken
Kommunesenter Asker
Areal 388.52  km²
Areal land 376.62  km²
Areal vann 11.9  km²
Folketall 92 828 (2018)
Sammenslåing(er) 2020: Røyken og Hurum innlemma.
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Asker kommune ligger på vestsida av Oslofjorden i Viken fylke, tidligere Akershus, og har navn etter administrasjonssenteret Asker. Kommunen grenser mot Bærum og Lier, og i Oslofjorden er det grense mot Nesodden.

I 2016 inngikk Asker, Røyken og Hurum kommuner intensjonsavtale om å slå seg sammen som del av kommunereformen 2014–2018. Sammenslåinga skjedde 1. januar 2020, og den nye kommunen ble altså hetende Asker.

Bosetningen i kommunen er i hovedsak konsentrert til områdene langs Drammenbanen og E18, til kystområdene og til området langs Spikkestadbanen mellom Asker sentrum og Heggedal. Tettbebyggelsen i kommunen er del tettstedet Oslo. Asker har vært en tilflyttingskommune, som opplevde firedobling av folketallet mellom 1954 og 2003.

Det har vært mye utbygging i Asker, men det er fremdeles en god del jordbruk. Særlig er hagebruket viktig, og kommunen har fylkets største areal til grønnsaker, bær og blomster. Omkring 14 prosent av arbeidsstokken er ansatt i industribedrifter, og særlig elektroteknisk industri er viktig. Det er også en del høyteknologibedrifter i kommunen. IKEA anla i 1963 sitt første norske varehus på Nesbru i Asker, og i 1975 ble det flytta til Slependen. Nesten to tredjedeler av de yrkesaktive i Asker jobber utafor kommunen, og halvparten av disse har arbeidssted i Oslo.

Finsk bosetning

Senest fra 1600-tallet finnes det finsk bosetning i Asker. Finnemanntallet 1686 nevner blant andre Jørgen Jakobsen samt kone og tre barn på Berg og Per Pålsen samt kone på Solli.[1]

Skoler og skolekretser (skolesoner)

Ungdomsskolene har i utgangspunktet barneskoler i nærområdet som sitt inntaksområde. Plassproblemer kan gjøre at dette må endres. Enkeltelever kan i prinsippet søke plass på den ungdomsskolen de ønsker, men dette kan ikke alltid innfris.

Borgen-sonen:

Folkestad-sonen:

Frydenlund-sonen:

Hovedgården-sonen:

Hyggen-sonen:

Landøya-sonen:

Midtbygda-sonen:

Nærsnes-sonen:

Risenga-sonen

Slemmestad-sonen:

Solvang-sonen:

Sydskogen-sonen:

Sætre-sonen:

Tofte-sonen:

Torstad-sonen

Torvbråten-sonen:

Vollen-sonen:

Kirker i Asker

Museer og kulturminner

Kystlaget Vestsiden holder til i kommunen.

Asker Museum

Asker Museum er en del av Akershus Fylkesmuseum. Hovedmuseet ligger i Kunstnerdalen med Tilla og Otto Valstads hjem og Labråten.

Fornminner

Fredede bygninger

Se også

Eiendom Adresse Beskrivelse Fredet Bilde
Otto Valstads hjem
Labråten Arne Garborgs vei 31 1850
Sem hovedgård i Asker

Galleri

Referanser

  1. Finnemanntallet 1686: 26-28.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.8370862° N 10.4362121° Ø