Asker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Asker kommune

Asker kommune
Asker komm nytt våpen.png
Basisdata
Kommunenummer 3025
Fylke Viken
Kommunesenter Asker
Areal 388.52  km²
Areal land 376.62  km²
Areal vann 11.9  km²
Folketall 92 828 (2018)
Sammenslåing(er) 2020: Røyken og Hurum innlemma.
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Asker kommune er en kommune i på vestsida av Oslofjorden i Viken fylke, tidligere Akershus, med navn etter administrasjonssenteret Asker. Den grenser mot Bærum og Lier, og i Oslofjorden er det grense mot Nesodden.

I 2016 inngikk Asker, Røyken og Hurum kommuner intensjonsavtale om å slå seg sammen som del av kommunereformen 2014–2018. Sammenslåinga skjedde 1. januar 2020, og den nye kommunen ble altså hetende Asker.

Bosetningen i kommunen er i hovedsak konsentrert til områdene langs Drammenbanen og E18, til kystområdene og til området langs Spikkestadbanen mellom Asker sentrum og Heggedal. Tettbebyggelsen i kommunen er del tettstedet Oslo. Asker har vært en tilflyttingskommune, som opplevde firedobling av folketallet mellom 1954 og 2003.

Det har vært mye utbygging i Asker, men det er fremdeles en god del jordbruk. Særlig er hagebruket viktig, og kommunen har fylkets største areal til grønnsaker, bær og blomster. Omkring 14 prosent av arbeidsstokken er ansatt i industribedrifter, og særlig elektroteknisk industri er viktig. Det er også en del høyteknologibedrifter i kommunen. IKEA anla i 1963 sitt første norske varehus på Nesbru i Asker, og i 1975 ble det flytta til Slependen. Nesten to tredjedeler av de yrkesaktive i Asker jobber utafor kommunen, og halvparten av disse har arbeidssted i Oslo.

Finsk bosetning

Senest fra 1600-tallet finnes det finsk bosetning i Asker. Finnemanntallet 1686 nevner blant andre Jørgen Jakobsen samt kone og tre barn på Berg og Per Pålsen samt kone på Solli.[1]

Skoler og skolekretser (skolesoner)

Ungdomsskolene har i utgangspunktet barneskoler i nærområdet som sitt inntaksområde. Plassproblemer kan gjøre at dette må endres. Enkeltelever kan i prinsippet søke plass på den ungdomsskolen de ønsker, men dette kan ikke alltid innfris.

Borgen-sonen:

Hovedgården-sonen:

Risenga-sonen

Solvang-sonen:

Landøya-sonen:

Torstad-sonen

Vollen-sonen:

Kirker i Asker

Museer og kulturminner

Kystlaget Vestsiden holder til i kommunen.

Asker Museum

Asker Museum er en del av Akershus Fylkesmuseum. Hovedmuseet ligger i Kunstnerdalen med Tilla og Otto Valstads hjem og Labråten.

Fornminner

Fredede bygninger

Se også

Eiendom Adresse Beskrivelse Fredet Bilde
Otto Valstads hjem
Labråten Arne Garborgs vei 31 1850
Sem hovedgård i Asker

Galleri

Referanser

  1. Opsahl & Winge 1990.26-28.

Litteratur

Koordinater: 59.8370862° N 10.4362121° Ø