Kampen Mekaniske Verksted
Kampen Mekaniske Verksted lå i Brinkensgate 50. Virksomheten ble startet i 1865 som L. Engebretsens Mek. Verksted, og fikk nytt navn i 1905. Bygningene står fortsatt og ble i 2008 om- og påbygget til et hotell, og adressen er endret til Kjølberggata 29B.
Produkter
Bedriften produserte blant annet maskinutstyr for fiskeindustrien, som sildeolje-, kraftfor- og fiskemelfabrikker, samt utstyr til hvalkokerier. I tillegg også deler til steinknuseranlegg og jernstøpegods til Akers Mekaniske Verksted som kjøpte bedriften i 1956.
Oppstart
Bedriften ble startet i 1865 av smeden Lars Engebretsen (1828–1900), opprinnelig fra Hemsedal som hadde smie og verksted på denne adressen, og hvor han også hadde sin privatbolig i en del av huset. Privatboligen ble senere ombygget og utvidet til kontorer for bedriften. Han hadde også sin privatbolig i en del av huset, som senere ble ombygget og utvidet til bedriftens kontor. Den opprinnelige bygning er oppført i 1840, og er vel således en av de eldste gjenværende fredede bygninger på Kampen. Engebretsen sto også for, før murtvangen ble innført i 1878 bak byggingen av tregården i Sørumgata 1, som dden gang het Øvre Gade.
Modernisering fram til 1911
Engebretsen døde i 1900 og bedriften ble reorganisert som aksjeselskap med navnet A/S Kampens Mek. Verksted i 1905. I 1907 kom ingeniør H. A. Hartner inn som aksjonær, ble direktør og ledet bedriften helt fram til 1956. I 1911 var en større moderinsering og ombygging gjennomført.
I 1930-årene hadde bedriften rundt 110 ansatte.
Etter Akers Mek's oppkjøp
I 1956 overførte Hartner samtlige 500 aksjer til Røde Kors, som solgte disse videre til Akers mek. Virksomheten ble modernisert og ombygget, blant annet fikk arbeiderne ordentlige garderobeforhold og dusj. Flere gamle gårder i Brinken ble også kjøpt opp, og arbeiderne fikk spisesal i en bygning på andre siden av Brinken.
I 1973 ble bedriften lagt ned.
19. januar 2016 ble det opprettet et selskap med samme navn, beliggende i Aurskoggata 3 på Kampen. Selskapet driver med reparasjon av maskiner og har fire ansatte.
Kilder
- Kampen Mekaniske Verksted hos Kampen historielag
- Kampens Mek. Verksted A/S hos Industrimuseum
- Kampen Mekaniske Verksted på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kampen Mekaniske Verksted AS i purehjelp.no