Norges Lotteforbund

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. sep. 2020 kl. 14:02 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{under arbeid}} '''Norges Lotteforbund''' (NLF) er en frivillig organisasjon som inngår i totalforsvaret. Den ble grunnlagt av Jacobine Rye (1861–1939) den 19. mars 1928, og…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Norges Lotteforbund (NLF) er en frivillig organisasjon som inngår i totalforsvaret. Den ble grunnlagt av Jacobine Rye (1861–1939) den 19. mars 1928, og het opprinnelig Norske Kvinners Frivillige Verneplikt (NKVF). Navnet ble endra da forbundet ble bygd opp på nytt etter andre verdenskrig. Siden 1951 har Lotteforbundet fått støtte over statsbudsjettet. De samarbeider tett med Heimevernet og andre deler av Forsvaret. Helt fram til 2019 var det en ren kvinneforening, men siden da kan også menn melde seg inn. Foreningas motto er «For hjem og fedreland».

Om lottebevegelsen

Navnet 'lotte' kommer fra hovedpersonen i et dikt i Fänrik Stål sägner, et finsk epos fra 1860 av Johan Ludvig Runeberg. Lotta Svärd er soldatkone, og følger sin mann i finskekrigen 1808–1809. Etter at han falt i strid, ble hun ved fronten som sykepleier. I 1920 ble det oppretta en paramilitær hjelpeorganisasjon i Finland, og denne fikk navnet Lotta Svärd. Jacobine Rye var inspirert av denne bevegelsen, og var på studietur både der og i Sverige.

Fra 1932 var NKFV landsdekkende, med lokale lotteforeninger en rekke steder. Per 2020 er det det bare tretten lokallag, men det er også mulig å være medlem sentralt dersom man ikke har et lokallag i sitt område.

Lottene har vært forkjempere for utvidelse av verneplikten, og fra 1. januar 2015 er menn og kvinner likestilt når det gjelder allmenn verneplikt. Samtidig har lottebevegelsen gitt en mulighet til å bidra uten å gjennomføre førstegangstjeneste, da man kan komme i tjeneste gjennom kurs i regi i NLF og Heimevernet. Deretter kan man skrive mobiliseringsvavtale i sitt heimevernsdistrikt, gjeldende for ett år av gangen. I tillegg til å delta på øvelser, arrangerer lottene ofte sosiale tiltak for vernepliktige og veteraner.

Etter at NLF i juni 2019 åpna for at menn kan melde seg inn, fikk de straks fem mannlige søkere. Dette er særlig aktuelt for menn som har utsatt førstegangstjenesten pga. utdanning eller familieansvar, og menn som er avvist på sesjon av medisinske årsaker, men som er i stand til å utføre lottetjeneste.

Lottene under andre verdenskrig

Mot slutten av 1930-åra var krigsfaren til å ta og føle på i Europa. Norge var nøytralt, og ville være det som under første verdenskrig, men den muligheten ble brått revet vekk natt til 9. april 1940. Lottene hadde da mobilisert kraftig en tid. Flere steder hadde det kommet nye lotteforeninger, ofte i forbindelse med større militærforlegninger. Et typisk eksempel er Elverum Lotteforening, som ble grunnlagt av Gulla Lunke høsten 1939, og som knytta seg opp mot Terningmoen. Før krigen lagde de forbindingsutstyr, og de strikka varme votter og sokker til soldatene.

Da krigen brøt ut meldte lottene seg til tjeneste. De bidro blant annet med evakuering, registrering av mobiliserte soldater, sørga for forpleining til soldatene som brått samla seg rundt om i landet og mange andre oppgaver. Etter hvert som tyskerne


Litteratur og kilder