Solliakollektivet
Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Solliakollektivet er en ideell stiftelse som tilbyr heldøgns behandling for rusavhengige. Kollektivet ble etablert av ei gruppe idealistiske ungdommer i 1970. I spissen for disse ungdommene sto Reidun og Øyvind Hansen. I dag har Solliakollektivet behandlingssteder på Sollia på Trevatn i Søndre Land kommune og Trogstad i Østre Toten kommune.
I jubileumsboka "Du skal få en dag" i 1990, skrev Reidun og Øyvind Hansen dette: "Vi startet kampen høsten 69. Vi var en liten gjeng 68'ere samlet på Statens klinikk for narkomane på Hov i Søndre Land. En blanding av militærnektende sivilarbeidere og samfunnskritisk misbrukerungdom oppvokst i etterkrigsåra. Steinkastende vietnademonstranter som endte opp i hasjrus i Slottsparken i siste halvdel av 60-åra. Hippiegenerasjonens langhårede ramp. Forhatte og fryktet. Men allikevel litt stolte og, som vi selv trodde, allvitende."
Modellen Solliakollektivet er bygd på ble sett som en ganske radikalt annerledes modell enn den tradisjonelle klinikkmodellen. Hovedmetoden innebærer at mange av de ansatte bor på kollektivet og deler både arbeid og fritid med elevene. Kontakt med dyr, natur og jordbruk er et annet hovedpoeng ved behandlingsformen.
Moderkollektivet ligger på Trevatn i Søndre Land, tre videreføringsboliger ligger på Raufoss og i 2003 utvidet kollektivet og kjøpte Trogstad i Totenvika.
Kilder og litteratur
- Andresen, Arne Schanche (1990): Du skal få en dag - Solliakollektivet 20 år. Cappelen forlag.
- Solliakollektivets hjemmeside
- Artikkel i Oppland Arbeiderblad fra Ner-Trostad