Anders Poulsen (d. 1692)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Anders Poulsen (født omkring 1600 i Torne lappmark, død 1692 i Vadsø) var en av mange samer som under trolldomsprosessene ble tiltalt for å ha utøvd samisk religion. Hans bruk av ei runebomme ble av myndighetene definert som ugudelig trolldomskunst. Poulsen ble aldri dømt for dette, da han ble slått i hjel mens han satt i varetekt.

Vi vet lite om personen Anders Poulsen. Han ble i 1692 omtalt som en hundreåring. Oftest er en slik aldersbestemmelse noe overdrevet, men det er ikke urimelig å anta at han kan ha blitt født omkring år 1600.

I retten forklarte han at han hadde lært å bruke runebomma av sin mor og av en Anders Pedersen fra Torne lappmark. Han mente også at Gud hadde lovet ham lykke i livet, og at han hadde helbrendende evner. Han demonstrerte bruken av runebomma i retten. Anders forklarte også at han ikke hadde forstått kristendommen helt, men at når han henvendte seg til sine guder var dette det samme som Gud i himmelen. Retten mente at alt dette var Djevelens innskytelser, og at hans handlinger var ugudelige. I det som ble notert er det svært tydelig at det gikk mot dødsstraff - bål og brann.

Dagen etter det siste avhøret med Anders tok en Willum Gundersen seg inn i arresten og slo ham i hjel. Den eneste grunnen han ville oppgi var at en trollmann måtte dø. Willum Gundersen ble dømt til døden for dette. Fra hans etterlatenskaper skulle det tas full mannsbot, som skulle betales til kongen. Det ble også felt en posthum dom over Anders, slik at alt han etterlot seg ble inndratt til fordel for kongen.

En av tingene han etterlot seg var runebomma. Denne havna i København, og etter hvert i Nasjonalmuseets samlinger. I 1979 ble den utlånt til de samiske samlingene i Karasjok. I forbindelse med at lånetida utløper i desember 2021 er det satt i gang en prosess for repatriering av runebomma til Sapmi. Per 10. november 2021 er status at Nasjonalmuseet har tilrådd dette, og en avgjørelse fra den danske kulturministeren avventes.[1] Kulturhistorisk museum i Oslo har en kopi av runebomma.

Referanser

  1. Dansk museum vil gi tilbake sjamantrommen til samene, VG. Publ. 2010-11-10, lest samme dag.

Litteratur og kilder