Dølebakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mai 2023 kl. 12:24 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (tok vekk "teksten er skrevet av")
Hopp til navigering Hopp til søk
Dølebakken sett sørover fra nr. 21.
Foto: Roy Olsen (2017).

Dølebakken på Breidablik i Sandefjord går fra rundkjøringa med Landstad-monumentet ved Sandar kirke til Y-krysset med Lingelemveien og Midtåsveien. Den er 1,55 km lang og er en del av fylkesvei 3068.

Navnet

Navnet Dølebakken er det ingen som kjenner opprinnelsen til. Veien ble navnsatt i 1931, men hva navnet kommer av er usikkert. Det skal ha ligget en husmannsplass her ved navn «Daalaren», som kan være navneopphavet. Bakken ble også av besøkende fra Kodal benevnt med navnet «Dålær`n. Dølebakken var også kirkevei for bygdefolket nordfra i Sandar. På folkemunne kan navnet ha dannet seg av at det var kirke og by-besøkende døler veien var anlagt for. Det var dal=døl bønder fra Kodal og området nord for Raveien som brukte Dølebakken. Det hjalp vel kanskje litt på navnet at disse ofte hadde Dølehester eller Dølahest, en kaldblods rase som var meget vanlig fra 1850 årene. Dermed ble navnet på den lange bakke Dølebakken, veien er 1550 meter lang.

På et militærkart fra 1801 er Dølebakken benevnt «KongeVej».[1]

Anleggelse og bruk

Dølebakken ble anlagt i begynnelsen av 1790 årene, etter at den nye Sandar kirke var bygget i 1792. Det var sogneprest 1775-1799, Andreas Larssøn Schelven som sto bak anlegging av Dølebakken. Penger til byggingen fikk han av som medgift fra sin kone, Johanne Elisabeth Bugge, som var datter av en velstående kjøpmann fra Larvik. Dette giftemålet hadde Sandarfolk grunn til å glede seg over.

Tidligere gikk veien til kirken via Hunstokk, det opprinnelige Haukerødkrysset- Mosserødveien- Mokollveien- Nedre Åsenvei-Åslyparken og ned til Sandarveien og Kirken. Denne vei var dårlig, bratt og meget slitt etter alle tømmertransportene til kirkebygget og tømmertransporten til havnen. En annen vei var fra Mosserødveien- Trudvangveien, forbi husmannsplassen Pyntestuen ved Sande Skole og så ned Orelund til kirken.

Da Dølebakken ble anlagt kom det en ny Pyntestue oppundert Mattisåsen, den gamle husmannsplassen Kirkeroa.                                                                                                                                                                 

Kilder

  • Kartverket, norgeskart.no
  • Lardex: Dølebakken.
  • Møller, Vilhelm. Sandar. Utg. Sandefjord kommune. xx#. 1980. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Tollnes, Roar L.: Dølebakken, kulturminner, Sandar historielag, høst 1992.
  • Sandefjord lokalhistoriske senter, Harry Rove

Referanser

  1. Møller, Vilhelm. Sandar. Utg. Sandefjord kommune. xx#. 1980. Digital versjonNettbiblioteket. s. 11


Koordinater: 59.13405° N 10.22742° Ø