Sandar kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandar kirke
Sandar Kirke i Sandefjord.JPG
Sted: Sandefjord
Byggeår: 1792
Endringer: 1868: Dagens spir erstattet tidligere kuppel
Kirkegård: I tilknytning til kirken
Bispedømme: Tunsberg bispedømme
Sokn: Sandar sokn
Vesterøya sokn
Periode: Louis-seize-stil
Arkitekt: Hans Christian Lind d.e.
Teknikk: Panelt tømmer
Materiale: Tre
Tårn: Ja
Sitteplasser: 800 i selve kirkerommet og to gallerihøyder
Annen informasjon: Dagens orgel fra 1967
Sandar kirke med det opprinnelige tårnet som sto til 1868. Til høyre for kirken Sandar prestegård
Foto: Oslo Museum (ca 1865).

Sandar kirke er en korskirke fra 1792 i Sandefjord kommune. Kirken er bygget i tre og har 800 plasser, fordelt på kirkeerommet og to gallerier. Det øvre galleriet er i dag imidlertid stengt grunnet sikkerhet og rømningsmuligheter.

Dagens kirke ble bygget på ruinene av en middelalderkirke av stein fra 1200-tallet. Den gamle kirken fra middelalderen ble for liten utover 1700-tallet, og grev Christian Ahlefeldt-Laurvig besluttet å rive den gamle kirken og erstatte den med en ny og større. Denne ble bygget med økonomiske bidrag fra både greven selv og bøndene i distriktet, og kostnadene skal ha vært rundt 10 000 riksdaler.

Kirken ble ferdigstilt i 1792 i Louis-seize-stil. Den ble innviet 15. august 1792 med navnet Frederiks kirke, etter kong Frederik VI.

Ved Valget til Riksforsamlingen i 1814 var kirken en av valgkirkene fra Larvik grevskap. Represetantene herfra ble Ole Olsen Amundrød fra Tjølling, Anders Hansen Grønneberg fra Brunlanes og Iver Hesselberg fra Tjølling.

I 1841 ble Sandar kirke overdratt av generalfiskal Frederik Wilhelm Treschow til menigheten, og kirkens vedlikehold ble fra da av et kommunalt ansvar.

Tårnet hadde opprinnelig en halvkuleformet kuppel, men i 1868 ble kuppelen erstattet av dagens spir, som er en gotikkpreget oktogonal (åtte hjørner og åtte kanter) tårnavslutning med et oppsluttende, vertikalt strebende spir.

I løpet av årene har kirken blitt restaurert flere ganger, den siste innvendige oppussingen var i 1964. I tårnet har kirken tre klokker, den elste er fra den gamle kirken. Kirken ligger bare 250-300 meter i luftlinje fra Sandefjord kirke.

Fra interiøret

Eksterne lenker


Koordinater: 59.134292° N 10.226469° Ø