Elisabeth Julie Ekenæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. des. 2013 kl. 10:54 av Kallrustad (samtale | bidrag) (→‎Bakgrunn: opplysninger fra 1910-tellinga)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Elisabeth (Julie) Ekenæs (født 26. desember 1904 i Marker) vokste opp i Skiptvet, men bodde som voksen i Oslo, der hun arbeidde som syerske og søndagsskolelærer. 26. desember 2013 fylte hun 109 år og var da Norges eldste person.

Bakgrunn

Elisabeth Ekenæs ble født i Marker i Østfold, men faren døde da hun var liten, og mora Mathilde (f. 1870 i Sverige) måtte derfor flytte til ei søster på gården Hønstvet i Skiptvet. Både Elisabeth og søstera Karoline fikk svært gode karakterer på skolen, spesielt i matematikk og norsk. Ifølge niesa Jorunn Elisabeth Kleppe var Elisabeth ei veldig pen jente, og godt likt.

Hun var imidlertid født med klumpfot, som ikke kunne behandles. Derfor halta hun. Elisabeth Ekenæs sa sjøl at hun ikke regna med å bli gift på grunn av klumpfoten.

Søm og søndagsskole

Hun flytta til Oslo og forsørga seg gjennom syarbeid. Hun skal ha vært ei dyktig sydame, og under andre verdenskrig sydde hun for både Leif Juster og Jens Book Jensens familie. Elisabeth Ekenæs bodde lenge i Vålerenga-området, i Ingeborgs gate og Kværnerdalen. Niesa Jorunn Elisabeth bodde i ti år hos den barnløse tanta i Ingeborgs gate mens hun studerte og jobba.

Elisabeth Ekenæs dreiv som søndagsskolelærer for en menighet i Møllergata. Hun var sterkt troende, røykte ikke og smakte aldri alkohol.

Alderdom

I 1988 fikk hun slag, og deretter har hun sittet i rullestol. Taleevnen mista Elisabeth Ekenæs da hun var rundt 100. Men hun har fortsatt god matlyst, og 109-årsdagen 2. juledag 2013 ble feira med marsipankake på St. Halvardshjemmet i Gamlebyen.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.