Peder Farup

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 8. februar 1934: Utsnitt av nekrolog over Peder Farup.

Peder Farup (født 27. september 1875 i Larvik, død 8. februar 1934 i Aker) var kjemiker, farmasøyt og industrimann. Han var den første professor i uorganisk kjemi ved Norges Tekniske Høgskole, og spilte senere en sentral rolle i oppbyggingen av farmasøytutdanningen ved universitetet i Kristiania.

Familie

Peder Farup var sønn av kjøpmann Fritz Nicolai Huitfeldt Farup (1838-90) og Karen Elise Eriksen (1848-1922), og ble gift i 1906 med Eli Benneche Johnsen (1879-1967).

Liv og virke

Etter middelskoleeksamen begynte Farup som apotekerlærling i hjembyen og ble cand.pharm. i Kristiania 1897. De neste fire år jobbet han som farmasøyt i Kristiania. I fritiden hospiterte Farup hos professorene i farmakologi og fysikk. I 1901 reiste han til universitetet i Göttingen, der han studerte fysikalsk kjemi under den kjente professor Walter Nernst og tok doktorgraden i 1902.

Farup arbeidet deretter som privatassistent for professor Heinrich Goldschmidt ved Universitetet i Kristiania til 1904. For å kunne bli ansatt ved universitetet måtte han ha examen artium (en utenlandsk doktorgrad var ikke nok) og avla denne i 1904. Farup ble amanuensis ved Universitetets metallurgiske laboratorium i 1905.

Han var professor i uorganisk kjemi, den første, ved NTH, 1909-1918. I 1925 ble Farup utnevnt til professor i farmasøytisk kjemi ved Universitetet i Oslo. Der fikk han en sentral rolle i oppbyggingen av farmasøytutdanningen. Farup fikk 1931 bevilling til å drive St. Hanshaugen Apotek i Oslo. Den drev han til sin død. Mest kjent ble allikevel Farups arbeider i tilknytning til elektrisk fremstilling av jern og stål og prosessen for fremstilling av titanhvitt. Sammen med G. Jebsen grunnla han den tekniske titanfargeindustrien i Norge.

Ved folketellingen for Trondheim for 1910 er Peder Farup oppført som Professor ved høiskolen på adressen "Steinstua" Elgesætergate 34, sammen med kona Eli og to døtre.

Ettermæle

Peder Farup er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog i Aftenposten 8. februar 1934 ble Peder Farup omtalt slik (utdrag):

Han var i besiddelse av en sjelden arbeidskraft og et kunnskapsforråd som skaffet ham stor anseelse. Ved sitt elskverdige vesen vant han sig mange venner.

Peder Fårup er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Titlene Professor dr. philos. er benyttet på gravminnet.

Kilder