Bergsbrua (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 5. nov. 2014 kl. 14:39 av Gunnar Reppen (samtale | bidrag) (Gunnar Reppen flyttet siden Bergsbrua til Bergsbrua (Harstad))
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergsbrua (også kalt Bergsengbrua) er bygd i steinhvelv-konstruksjon - en romersk brukonstruksjon. Brua ble påbegynt i 1926 og ble ferdig 1931.
Foto: Gunnar Reppen 2007.
Bergsbrua under bygging i 1930.

Bergsbrua (Berg bru) i Harstad kommune ble bygd i forbindelse med ny veitrasé mot Kvæfjord (Riksvei 83 - Kilhusveien), og ble offisielt åpnet i 1931. Den folkelige uttalen var «Bærschbrua», som krysser Bergselva (utt.: «Bærschelva»).

Konstruksjonen er en såkalt steinhvelvbru – hugget i granitt – en romersk byggekunst hvor den øverste steinen låste de andre fast. Slike bruer bygges ikke i dag, og den er derfor et kulturminne som bør verdsettes. Brua erstattet den gamle som lå ca. 100 ovenfor. I 1965 ble brua utvidet og fikk brua nytt toppdekke i armert betong, og i 1982 ble det I tillegg bygd et gang- og sykkelfelt. Brua er 36 meter lang og brufundamentet er ni meter høyt. På det bredeste er brufundamentet 10 meter.

Blant den oppvoksende slekt er brua blitt feilaktig blitt benevnt som Bergsengbrua. Det er kanskje naturlig, men da brua ble bygd hadde, vi ikke noe grendenavn som het Bergseng og brua forbandt Samamoa og Berg.

Høsten 2009 ble det anlagt rundkjøring ved sørenden av brua.

Forhistorien til brua

Alt i 1805 hadde Søren Normann, Røkenes og Andreas Stoltenberg, Årnes latt oppføre en bru over Bergselva, men i 1920-åra var den så nedråtnet at den måtte rives. Den sto ca. 100 meter ovenfor nybrua. Ved Vegloven av 1924 ble veg fra prestegården på Rå, Borkenes til Trondenes kirke vedtatt bygd som offentlig veg. Arbeidet ble utført som pliktarbeid av distriktets gårdbrukere, slik lovene ga anledning til. Det var prost Simon Kildal som var oppnevnt av amtsmannen til å være inspektør under byggingen av brua og veien.

Kilde

Lysaker, Trygve: Trondenes Bygdebok - Trondenes sogns historie. Harstad 1958.