D/S «Gurre»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

D/S «Gurre» var et engelskbygd lasteskip fra 1889 som fra 1912 var i norsk eie. Det ble torpedert i mars 1917 etter at Tyskland hadde erklært uinnskrenka ubåtkrig. Tjue personer omkom da «Gurre» ble senka, mens tre overlevde.

Skipet ble bygd av Blyth Shipbuilding Co. i Blyth i Northumbria, og sjøsatt i august 1889. Det hadde en bruttotonnasje på 1733 tonn, og nettotonnasje på 1045 tonn. Det var 259,8 fot langt, 36,6 fot bredt og hadde en dypgang på 16,9 fot. Maskinen var en Triple 3-sylinder dampmaskin med en ytelse tilsvarende 174 hestekrefter.

Det seilte under navnet «Crimea» for Stephen, Mawson & Co i Newport fram til 1912. I desember 1912 tok H. Skougaard i Langesund over skipet, som fikk navnet «Sixtyfour». I februar 1916 gikk det så over til Bjelland & Hansen i Kristiania, som kalte det «Mango». Ellingsen & Johansen i Bergen tok over allerede i mai 1916, og kalte skipet «Fagerli». I desember 1916 fikk det så navnet «Gurre», da det ble tatt over av Christen K. Gran i Bergen.

Norsk Maritimt Museum skal fra mai 2017 til november 2018 ha utstillinga «Torpedert - krigsseilere under første verdenskrig», der de har tatt utgangspunkt i torpederinga av «Gurre». I forbindelse med utstillinga har Kristian Krohg-Sørensen tegna en tegneserie, Torpedert - dampskipet Gurres siste ferd, der historien fortelles gjennom den seksten år gamle messegutten Bernhard Christopher Bjørviks øyne. Bjørvik var en av de tre overlevende (se nedafor).

Torpederinga

Den 1. mars 1917 ble «Gurre» torpedert nær Shetland av den tyske ubåten U-66, under kapitänleutnant Thorwald von Bothmers kommando. Skipet var da på vei fra Halden til Lerwick via Bergen med stålblokker.

Torpederinga skjedde uten forvarsel, og skipet sank raskt. Det ble dermed ikke tid til å komme seg i livbåtene, selv om disse på grunn av faren var utsvingt og klare til bruk. Andremaskinist Nils Olsen Kronhaug og messegutten Bernhard Christopher Bjørvik havna i vannet, og redda seg ved å klamre seg til en livbåt som lå med kjølen i været. De så også kaptein Gerhard J. Bolstad i nærheten. Han klamra seg til noe vrakgods. Kronhaug og Bjørvik klarte ikke å komme seg bort til ham, og etter en stund forsvant kapteinen. Førstemaskinist Henrik Stene var også i vannet, og kom seg opp på kjølen av livbåten sammen med de to andre. Den svenske kokken Sven Gustavson var også i live, og kom seg bort mot livbåten, men da de andre fikk dratt ham opp var han død.

Ubåten befant seg like i nærheten, men begynte å angripe et engelsk skip. Da engelskmennene returnerte ilden med en kanon ga ubåtkapteinen seg, og angrep i stedet det norske skipet D/S «Livingstone» som også var i området. Etter noe tid kom så ubåten tilbake mot stedet hvor «Gurre» gikk ned og tok ombord de tre overlevende og kokken. De hadde da ligget omkring tre timer på kjølen av livbåten. Det ble konstatert at kokken var død, og han ble senka i havet. Kronhaug og Bjørvik ble etter noen timer satt over på barken «Holthe», mens Stene måtte bli med til Tyskland ettersom han var såra og trengte legehjelp. Etter to dager på «Holthe» ble Kronhaug og Bjørvik satt i land i Lerwick. Stene fikk nødvendig behandling på Helgoland, og kom hjem til Bergen til videre behandling etter et par uker.

Ombord da skipet ble senka

De følgende er en oversikt over de vi har kunnet fastslå at var ombord da skipet ble senka.

Navn Stilling Født Bosted Skjebne Merknader
Bjørvik, Bernhard Christopher Messegutt 1900 Bergen Overlevde
Blanberg, Karl Fyrbøter Sverige Omkom
Bolstad, Gerhard J. Kaptein Bergen Omkom
Bredsten, Harald 1. maskinist Bergen Omkom
Cabrera, Pedro Garcia Fyrbøter Peru Omkom
Elliassen, Jens Stuert Bergen Omkom
Engstrøm, Hans Donkeymann Sverige Omkom
Erweren (Ms.) Passasjer England Omkom
Erweren (Mrs.) Passasjer England Omkom
Gustavson, Sven Kokk Sverige Omkom
Haakonsen, Arnold Messegutt Drammen Omkom
Johansen, Ole 1. styrmann Bergen Omkom
Johansen, Øyvind Matros Tromsø Omkom
Kronhaug, Nils Olsen 2. maskinist 1870 Bergen Overlevde
Madsen, Johannes Fyrbøter Bergen Omkom
Olsen, Johan Peter Matros Kristiansand Omkom
Pedersen, Einar Lemper Sarpsborg Omkom
Petersen, Hans A. Lettmatros København Omkom
Sanderød, A. 2. styrmann Brevik Omkom
Simonsen, Magnus Matros Færøyene Omkom
Stene, Henrik 1. maskinist 1885 Bergen Overlevde
Svendsen, Peter 2. maskinist Bergen Omkom

Litteratur