Vang og Hamar kommunes grenser
Vang og Hamar kommunes grenser handler om grenseendringene mellom nabokommunene Vang og Hamar på Hedmarken.
Grenser mellom ulike områder har vært et konflikttema i uminnelige tider. Av grensetvister før 1837 nevnes bare kort en langvarig tvist mellom Østerdalen og Hedmarken før 1734. Dette bygde på et bortkommet skinnbrev fra 1276. Hadde Åmotbøndene fått gjennom sitt syn, ville grovt sett Vang innenfor Brumundkampen tilhørt Åmot.[1]
1837
Men vi skal her begynne i 1837 da formannskapslovene ble vedtatt og vi fikk folkevalgte styringsorganer. Kommunestrukturen ble da i all hovedsak bygd på prestegjeldene. Dette medførte at i 1837 omfattet Vang kommune det vi idag omtaler som Vang, Furnes og Hamar. Hamar eksisterte ikke i 1837 og Furnes ble betegnet som et anneks til Vang.
1849
Hamar ble etablert etter betydelig diskusjon på 400 daa Storhamars og Holsets grunn. Området var ikke stort og besto bare av 5 mindre plasser. Men det ble stor aktivitet og Hamar kommune vokste raskt. Det knappe arealet vises ved at bl a byens kirke og Seminaret ble etablert utenfor kommunegrensen, dvs i Vang.
1878
Hamar kommune ble utvidet med 800 daa som i hovedsak medførte at Østbyen, Holset, Ankerløkka og deler av Sagatun ble innlemmet i byen. Hamar kommune hadde kjøpt opp bl a Holset mange år før grenseendringen mellom Hamar og Vang.
1891
I 1891 ble Furnes skilt ut som egen kommune. Det hadde lenge vært gnisninger mellom Vangsdelen og Furnesdelen og Furnes hadde på enkelte områder fått «selvstyre» tidligere. Dette skjedde i en periode hvor mange kommuner i Norge ble delt opp.
1920
Almenningen blir delt mellom Vang og Furnes. Først nå kan en trekke en fullstendig kommunegrense mellom de 2 kommunene som ble delt i 1891.
1946
Hamar by vokste i perioder mye og Vang kommune etablerte boligområder rett utenfor bygrensa. Allerede før 1920 var det nye diskusjoner om byutvidelser, men nedgangstider på 1920-tallet og 2. verdenskrig gjorde at det tok lang tid før det ble ny byutvidelse. Men i 1946 skjedde det en stor byutvidelse hvor bl a Briskebyen, Storhamar, resten av Sagatun, Mælumsløkka og deler av Børstad ble innlemmet i byen. Over 4000 innbyggere i Vang ble overført til Hamar.
1947
Ajerområdet og Presterud i Furnes ble overført til Hamar. Var vel en form for oppfølging av grenseendringene mot Vang året før.
1955
Åkershagan i Stange var matrikulert sammen med Åker gård og var derfor en del av Vang kommune. Vang kommune som hadde kjøpt Åker gård noen år før, solgte dette arealet til Stange kommune i 1955.
1965
Gårdene Furuberget og Hol ble overført fra Furnes/Ringsaker til Hamar. Dette var en del av den store prosessen med kommunesammenslutninger begynnelsen av 1960-tallet. Det var store diskusjoner også på Hedmarken, men resultatet ble sammenslåing av Ringsaker, Furnes og Nes og Stange og Romedal.
Men det ble også ryddet opp i en merkverdighet med at Vikerødegården(som var matrikulert sammen med Torshov i Vang) lå som en øy av Vang inne i Furnes. Det bodde 34 innbyggere her. Disse ble overført til Ringsaker i 1964. I 1966 ble det gjort noe tilsvarende overføring av mindre arealer i Pihlske sameie som ble overført fra Vang til Ringsaker
1967
Det ble foretatt noen mindre grenseendringer i Solvangområdet mellom Vang og Ringsaker hvor 50 personer ble overført fra Vang til Ringsaker og 114 personer motsatt veg.
1992
Da skjedde kommunesammenslutningen mellom Vang og Hamar. Grovt sett er en da tilbake til grensa fra 1837 med unntak av at Furnes nå er en del at Ringsaker.
Det ble i 1992 også foretatt en mindre grenseendring mot Ringsaker. Den endelige grensa ble av fylkesmannen fastlagt til et vesentlig mindre areal enn det Stortinget hadde vedtatt og er komplisert i forhold til infrastruktur.
Se kartutsnitt over kommunegrenser i 1837 og endringer siden 1849.
Mer utfyllende informasjon se kilder
Referanser
- ↑ Se artikkel i Minner ifrå Vang 2021.
Kilder
- Lindstad, Odd: «Vang kommunes grenser», i Minner ifrå Vang, 2017. Digital utgave på Nettbiblioteket.