Ærskjella

Ærskjella er et pakkhus i tettstedet Bjoneroa i Gran kommune som ble kåret til kommunens utvalgte kulturminne i Kulturminneåret 1997. Ved siden av pakkhuset Ærskjella er rester av ei brygge, «Ka’lse-brygga». Dette er kulturminner i Bjoneroa fra den tiden det var dampskipstrafikk på Randsfjorden.

Pakkhuset Ærskjella, 2009.
Foto: Randsfjordmuseet

Fra 1863 var Bjoneroa, eller Sørum som det opprinnelig ble kalt, stoppested for dampskipstrafikken i Randsfjorden. I hele sundet ved Bjonelvens utløp, utenfor Bjoneroa, er det grunt vann. Det fantes ikke lang nok brygge ut i Randsfjorden til at dampbåtene kunne legge til. For å frakte varer og personer i land måtte noen møte dampskipet med robåt og ro gods og personer til og fra land.

Pakkhuset Ærskjella og rester av brygga "Ka´lse-brygga", 2009. Foto: Randsfjordmuseet

Pakkhuset Ærskjella ble brukt som lager av varer fra og til dampskipene. Karl C. Kirkeby drev posthus og landhandleri rett ved siden av. Han så behovet for ei lengre brygge og det var han som bygget ut steinbrygga ved Ærskjella. Brygga ble derimot ikke bygget langt nok ut til at de største fraktebåtene kunne legge til, men det kunne mindre dampbåtene.

Landhandler Paul Sørums bygget trebrygge nord for Ærskjella. Den stod ferdig 1903/1904. Foto: Randsfjordmuseet

Rett nord for Ærskjella, nedenfor Vold, drev Paul Sørum landhandleri. Det ble han som anla ei lang nok brygge til at alle fraktebåtene kunne legge til. Denne trebrygga stod ferdig i 1903/1904 og var cirka 100 meter lang.

Da rutebåten ”Randsfjord” ble satt inn i rute på Randsfjorden i 1916, så var den liten nok til å kunne legge til ved brygga ved Ærskjella. Da var det ikke lenger behov for den lange brygga ved Vold og den forfalt, og ble senere revet.

Utviklingen gikk sin gang, vegen langs vestsida av Randsfjorden stod ferdig i 1937, og dampskipstrafikken sluttet i sin helhet i 1961. I dag står pakkhuset og brygga ved Ærskjella tilbake som kulturminner fra ei tid da det var stor trafikk på Randsfjorden.

Kilder