Bernhard Kristoffer Bjørvik

Bernhard Kristoffer Bjørvik (født 28. oktober 1900 i Bergen, død 1986 i Detroit) var sjømann. I 1917 var han en av tre overlevende da D/S «Gurre» ble senka av en tysk ubåt.

Han var sønn av arbeidsformann Mons Olsen Bjørvik (f. 1859) og Mariane Lovise Bjørvik (f. 1861). I folketellinga 1900 finner vi familien i Magnus Barfods gate i Bergen, der han står som den yngste av åtte barn.[1] I 1910 bodde de i Haakonsgate 28, og da hadde det også kommet en yngre bror med i flokken.[2]

Bjørvik gikk tidlig på sjøen, og var bare seksten år gammel da han var ombord på «Gurre» som messegutt. I likhet med de to andre overlevende var han vitne under sjøforklaringa. Skipet ble torpedert av U-66 den 1. mars 1917, under ei reise fra Halden til Lerwick via Bergen. Det sank svært raskt, og bare noen få unngikk å bli med skipet ned. Bjørvik sto på dekk, og var i ferd med å vaske seg da torpedoen traff skipet. Han klarte å komme seg opp i babord libåt, som ble revet løs fra skip. Den kantra imidlertid, men han klarte å komme seg opp på kjølen. Der fikk han selskap av andremaskinist Nils Olsen Kronhaug og førstemaskinist Henrik Stene. Den svenske kokke Sven Gustavson ble også halt opp på livbåten, men var da allerede død. De tre overlevende ble tatt ombord i ubåten etter omkring tre timer, og Kronhaug og Bjørvik ble senere samme dag satt over på barken «Holthe» som tok dem til Lerwick. Stene måtte bli med til Tyskland, da han trengte legehjelp. I et intervju med Bjørvik fra mars 1917 kunne han fortelle at det var andre gang han hadde blitt torpdert, for han var også med på D/S «Meteor» da den ble senka i Den engelske kanal.

Han ble senere gift med Hildur Lundekvam (1904–1983), og de bosatte seg i Detroit i Michigan, USA.[3]

Norsk Maritimt Museum skal fra mai 2017 til november 2018 ha utstillinga «Torpedert - krigsseilere under første verdenskrig», der de har tatt utgangspunkt i torpederinga av «Gurre». I forbindelse med utstillinga har Kristian Krohg-Sørensen tegna en tegneserie, Torpedert - dampskipet Gurres siste ferd, der historien fortelles gjennom Bernhard Kristoffer Bjørviks øyne.

Referanser

  1. Bernhard Krestoffer Bjørvik i folketelling 1900 for Bergen kjøpstad fra Digitalarkivet.
  2. Bernhard Bjørvik i folketelling 1910 for Bergen kjøpstad fra Digitalarkivet.
  3. Bratland 2009: 309.

Litteratur og kilder