Bjørn Engø
Bjørn Engø (født 19. september 1920, død 2. februar 1981 i Oslo) var designer, emaljekunstner og interiørarkitekt.
Familie
Bjørn Engø var sønn av skipsmegler Thorbjørn L. Engø (1883–1958) og Lucie Dücker (1893-1974), og ble gift i 1950 med Randi Hafstad (f. 1923), ekteskapet oppløst i 1962.
Liv og virke
Engø vokste opp på Bygdøy i Aker. Han tok examen artium i 1939 og deretter eksamen ved Oslo Handelsgymnasium. Diplomeksamen (med innstilling) som interiørarkitekt ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole tok han i 1946.
I 1948 etablerte Engø seg med egen praksis i Oslo, hvor han påtok seg designeroppdrag for blant andre Gustav Bahus Eftf. A/S, Emalox, Arnold Wiigs Fabrikker og Sandvika Veveri. Han var også aktiv som utstillingsarkitekt.
Som møbeldesigner brukte Engø et formspråk som i noen grad brøt med norsk tradisjon, og foretrakk gjerne stål og aluminium fremfor tre. Samtidig var han svært interessert i restaurering av tradisjonell trearkitektur.
Det var særlig Engøs formgivingsarbeid for firmaet Emalox som gjorde ham kjent og populær. Det dreide seg blant annet om skåler, boller, vaser og askebegre i eloksert aluminium.
Engø deltok på en rekke utstillinger, både i Norge og i utlandet, og hans arbeider er innkjøpt av en rekke museer. Han utførte også flere utsmykninger, blant annet i Stavanger Sparekasse, Tønsberg Maskinistskole og SAS-hotellene i København og Bodø.
Mot slutten av livet bodde Engø for det meste i Øyer kommune.
Ettermæle
I en nekrolog over Bjørn Engø i Aftenposten 4. februar 1981, signert Paul Cappelen, ble han beskrevet slik (utdrag):
Hans produksjon spente over et stort område - fra møbeldesign til større innredningsoppgaver. Likevel vil kanskje de fleste av oss huske ham som emaljekunstneren Bjørn Engø. Gjennom ca. 25 år arbeidet han med emalje på kobber, og lager i dette tidsrommet et vell av strålende emaljearbeider. ... Jeg har hatt den glede å følge Engøs utvikling som emaljekunstner, og mener at det neppe kan være tvil om at han var en av de store innen dette område - kanskje den største. ... Det var aldri kjedelig å være sammen med ham, tvert imot betydde samværet med ham liv og glede. | ||
Bjørn Engø er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Kilder
- Opstad, Jan-Lauritz: Bjørn Engø i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 13. mai 2023 fra https://nbl.snl.no/Bj%C3%B8rn_Eng%C3%B8
- Opstad, Jan-Lauritz: Bjørn Engø i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 13. mai 2023 fra https://nkl.snl.no/Bj%C3%B8rn_Eng%C3%B8
- Studentene fra 1939. Utg. Bokkomiteen for studentene fra 1939. 1964. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Clayhills, Harriet. 33 brukskunstnere =. Utg. [Bonytt]. 1959. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- «Bjørn Engø» (nekrolog). Aftenposten 1981.02.04. Digital versjon på Nettbiblioteket.