Charlotte Skotvedt

Charlotte Skotvedt (født 12. mars 1887 i Berlin, død 20. mai 1948 på Blommenholm) var ansatt i grossistfirma og aktiv i velarbeid på hjemstedet Blommenholm i Bærum.

Graminne, Haslum kirkegård.
Foto: 2015

Familie

Hun var tysk statsborger, født i Berlin, hvor faren dreiv firmaet Armin Krah. I 1911 ble hun gift med Oscar Skotvedt som bodde i Oslo og dreiv firmaet Hansen & Skotvedt—fra 1912 Oscar Skotvedt. Paret flytta i 1915 til Blommenholm, «villa Berlin» med adresse Drammensveien 566. De hadde flere barn, deriblant Armin Skotvedt som var oppkalt etter sin morfar og tok over familiebedriften.

Karriere og engasjementer

Charlotte Krah måtte visstnok ta over familiefirmaet i Berlin 17 år gammel, ettersom faren døde og hun ikke hadde brødre. Hun traff sin kommende mann da han ble tilknyttet dette firmaet som «korrespondent». Vel etablert på Blommenholm i Norge ble hun ingen hjemmeværende husmor, men hadde full jobb i firmaet Oscar Skotvedt.

Charlotte Skotvedt var med på å stifte Blommenholm dameforening, og var kasserer siden stiftelsen. Hun må ha utvist et talent ettersom hun ble kasserer også i Blommenholm Vel. Dette skjedde på slutten av 1930-tallet, ei tid da de aller fleste velforeninger i kommunen ikke engang hadde åpent for gifte kvinnelige medlemmer, enn si kvinnelige deltakere på generalforsamlinger og i styrearbeid. Hagearbeid var også en kjær hobby.

Som tyskfødt var okkupasjonen et ømtålig punkt for Charlotte Skotvedt, som det ble ymtet i et minneord: «De to folk hun var sterkest bundet til kom til å stå i en kamp på liv og død mot hverandre og dette ble for henne en ulidelig smerte. Selvom hun helt og fullt var loyal mot sitt nye fedreland og tok del i dets nød og kamp. Det slet på hennes sinn og hjerte». Sønnen Armin er for øvrig kjent for å ha deltatt i de første flykampene over Fornebu.

Mannen var aktiv Høyre-politiker, og som hos mange andre i Bærum Høyre før andre verdenskrig fortalte lokalavisa om en hang til paternalisme, eventuelt maternalisme for Charlotte Skotvedts del. «Hun hadde et stort, varmt hjerte og i det stille gjorde hun en masse godt og var alltid villig til å hjelpe hvor det var vanskeligheter», het det således i et minneord. Ved båren sa sogneprest Hartvig Caspar Christie likeledes at hun «hadde en hjelpsom hånd, mange er det som velsigner hennes navn for håndsrekning hun ytet resolutt når det knep, men i stillhet». Hun døde plutselig av «hjertelammelse» i mai 1948, kun 61 år gammel, og ble begravet på Haslum kirkegård. Et eget minneord ble skrevet av Tilla Valstad, kulturstrategen som understreket egne minner med Skotvedt-ekteparet på hytta.

Firmaet Skotvedt finnes for øvrig fortsatt, drevet av tredje generasjon representert ved Hanne Skotvedt. Firmaet er bilforhandler, hovedsakelig for Honda, men fra ulike lokasjoner selges også Kia og Hyundai.

Kilder

  • «50 år», Asker og Bærums Budstikke 12. mars 1937 s. 3
  • Dødsannonse, Asker og Bærums Budstikke 21. mai 1948 s. 2
  • «Dødsfall», Asker og Bærums Budstikke 24. mai 1948 s. 2
  • «Charlotte Skotvedt» av Tilla Valstad, Asker og Bærums Budstikke 24. mai 1948 s. 2
  • «Charlotte Skotvedts bålferd», Asker og Bærums Budstikke 26. mai 1948 s.
  • DIS Norge gravregister
  • «Om Skotvedt», Skotvedt.no