Christian Gerhard Sundt (1860–1938)

Christian Gerhard Sundt (født 1860 i Bergen, død 3. juni 1938) var industrileder. Han drev Tangens Gardinfabrikk, som hadde én avdeling i Bergen og én avdeling i Stockholm. Sundt var også svært engasjert i de bergenske guttekorpsene, særlig Nordnes bataljon.

Tangens Gardinfabrikk i Bergen. Bygningen, med adresse Lars Hilles gate 14, brukes nå av Fretex.
Foto: Digitalt museum/Wikimedia Commons

Bakgrunn og familie

Han vokste opp i Bergen, som sønn av kjøpmann Christian Gerhard Ameln Sundt (1816-1901) og Jacoba Johanne f. Kramer (1825-1888). Faren hadde bygd seg opp fra så å si ingenting til å bli en av Bergens mest velstående handelsmenn. Han og kona fikk tretten barn, og det ble Christian Gerhards eldre bror, Gerhard, som overtok familiebedriften.

Christian Gerhard Sundt var gift med Emma Sophie f. Vogeler. Ekteparet fikk seks barn.

Nygårdstangen

Etter å ha gjennomgått Bergens katedralskole studerte Sundt i perioden 1877-79 ved Handelslehranstalt i Leipzig. Han kom hjem til Bergen og familiebedriften C. Sundt, der han var ansatt noen år.

I 1883 kjøpte faren Tangens Gardinfabrikk på Nygårdstangen i Bergen. Fabrikken hadde blitt grunnlagt to år tidligere, men uten å komme i gang med produksjonen. Sundt ga fabrikken videre til sønnen Christian Gerhard. Han utvikla bedriften til å bli Norges første og Skandinavias største gardinfabrikk, og på markedet for kniplingsgardiner var bedriften lenge enerådende. En stor del av produksjonen ble eksportert.

Stockholm

 
Chr. Sundt og sønnene i Stockholms adresskalender for 1925.

Det viktigste eksportmarkedet var Sverige, som Norge hadde vært i union med siden 1814. På 1890-tallet var det imidlertid gnisninger mellom de to landa, og svenskene bygde tollbarrierer mot Norge. For å unngå disse bygde Christian Gerhard Sundt en gardinfabrikk i Svartviken i daværende Bromma kommune, vest for Stockholm by. Rundt Tangens Gardinfabrik ble det bygd opp et lite samfunn med arbeiderboliger, butikk, badstu, serveringstilbud og bibliotek. Flere av arbeiderne var bergensere som hadde blitt med på flyttelasset østover.

Familien flytta tidlig på 1900-tallet til Stockholm, etter at Christian Gerhard Sundt i flere år hadde pendla mellom de to fabrikkene. Han ble sentral i det norske miljøet i byen, blant annet gjennom store donasjoner til Det Norske Samfund.

Fabrikken i Stockholm var i familiens eie til 1936, da de måtte selge den. Bedriften ble nedlagt i 1956. Bygningene er revet, og i perioden 1985-87 ble det boliger på det gamle fabrikkområdet. Borettslaget har tatt navnet Tangen, som egentlig er en kortform av Nygårdstangen i Bergen.

Tangens Gardinfabrikk i Bergen ble lagt ned i 1972, og Fretex holder til i de gamle produksjonslokalene i Lars Hilles gate.

Kilder og litteratur

 
Postkassa til Brf Tangen ved Alvik i Stockholm. Det ble bygd boliger på det gamle fabrikkområdet etter at gardinproduksjonen tok slutt.
Foto: Trond Nygård (2017).