Diaspora Tamil Archives

DiasporA Tamil Archives (DTA) (புலம்பெயர் தமிழ் சுவடிகள் காப்பகங்கள்) er et nettbasert ressurssenter og "community archives" (fellesskapsarkiv) som arbeider med å å bevare og formidle tamilsk kulturarv og tamilsk-norsk migrasjonshistorie, og dessuten skape bevissthet rundt behovet for å dokumentere og overføre denne kulturen og historien til fremtidige generasjoner.

Løvetannfrø med spredning som den tamilske diasporaen. Design: Baheerathy Kumarendiran (2021).


Bakgrunn

Nettstedet startet som en Facebook-side ("நோர்வே வாழ் தமிழர் ஆவணம் – Archive of Tamils in Norway") 23. april 2020. Forløperen var et bokprosjekt som startet i 2017, men som ble gjort om til en nettbasert publisering av artikler.

Facebookpost-serien "What is ஆவணம் (aavanam)?" ble startet 13. juni 2020 for å skape arkivbevissthet. Aavanam betyr arkivdokument på tamil.

Facebook-siden endret 7. juli 2020 navn til “DsporA Tamil Archive”, og 22. juli samme år ble hjemmesiden dspora.no lansert. Den fikk sitt nåværende navn, DiasporA Tamil Archives, og ny hjemmesideadresse, diasporatamil.no, 21. august 2021.[1]

DTA samarbeider med historielag, arkiv, bibliotek og museer, akademia, forskningsmiljøer, profesjonelle fortellere, medier og andre aktører.

Prosjekter

Fra april 2020 ble bokprosjektet fra 2017 videreført på DTAs nettsted, der det løpende legges ut leksikalske artikler og minnefortellinger.

I januar 2021 startet et prosjekt som gikk ut på å samle og dokumentere muntlig historie.

En catablog-side for Antony Rajendram ble lansert på nettstedet 20. juni 2022 i forbindelse med 90-årsdagen for Rajendrams fødsel. Den inneholder blant annet en minnesamling av artikler.[2]

En del av minneartiklene er også lagt ut på Lokalhistoriewiki, som en del av prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie, som kom i gang i april 2020. En samleside for dette prosjektet ble opprettet på DTAs nettsted 19. august 2022, med snøfnuggpalmen som logo. Den inneholder alle artikler publisert av DTA om oppstarten av tamilprosjektet på Lokalhistoriewiki i 2016 og re-aktivering og progresjon siden 2020.[3]

Fotnoter

Kilder