Even Christian Gjestvang

Even Christian Gjestvang (født 28. september 1853 på Nes på Hedmarken, død 8. februar 1932 i Monte Carlo) var bondesønn fra Nes på Hedmarken. Han dreiv som forretningsmann i Kristiania før han i 1890 flytta til Stockholm. Gjestvang ble en sentral person i svensk næringsliv, først i papir- og trykkeribransjen og fra 1903 også i den nye bilnæringa. Firmaet hans, Gjestvang & Co, var lenge den største bilimportøren i Sverige.

Forretningsmannen Even Christian Gjestvang.
Foto: Svenskt biografiskt lexikon

Even Christian Gjestvang var Norges underkomissær ved Stockholmsutställningen i 1897, og fra 1898 til sin død var han persisk generalkonsul i Stockholm. I nesten 30 år var han medlem av styret i Kungliga Automobil Klubben.

Bakgrunn og familie

Han vokste opp på garden Mellom-Kise på Nes i nåværende Ringsaker kommune, som sønn av bonde Nils Nilsen Gjestvang og Agnethe Mikkelsdatter f. Saugstad. Mellom-Kise var blant de større gardene på Nes, og ifølge folketellinga for 1865 hadde familien to gardsgutter og tre tjenestejenter. Farfaren Nils Madsen Gjestvang (1760-1840) hadde for øvrig vært lensmann på Nes. Han kom fra Nedre Gjestvang, men hadde kjøpt nabogarden Kise i 1781. Even Christians fem år eldre bror, Nils Adolf, tok over Kise etter faren.

Even Christian Gjestvang gifta seg 28. september 1881 i Stavanger domkirke med Anna Elisabeth Kleiberg (1859-1940), datter av skipper Torjer Torjersen og Johanne Margrethe Tormodsdatter. De fikk dattera Alexandra Gjestvang (1882-1939), som var en av de første kvinnene i Sverige som tok førerkort. Hun kom inn i farens firma på 1930-tallet. Alexandra Gjestvang, gift Lindh, fikk sønnen Bo.

Kristiania

Etter konfirmasjonen var han kontorist i en forretning ved Hamar. Rundt 1871 kom han til Kristiania, der han først tok handelskole og fra 1873 dreiv et engrosfirma som leverte maskiner og nye tekniske hjelpemidler til boktrykkerier. I september 1884 meldte Gjestvang i Norsk Kundgjørelsestidende at han tok inn broren Alexander Martinius Gjestvang som kompanjong i firmaet.

I folketellinga 1885 for Christiania er Gjestvang-familien registrert på adressa Nedre Slottsgate 23. Even Christian Gjestvang er titulert som «handelsborger».

Til Stockholm

Han flytta til den svenske hovedstaden i 1890 og åpna samme år en forretning for papir- og trykkerimaskiner. I 1894 ble han svensk statsborger. Tre år seinere, i 1897, kjøpte Gjestvang, Anders Jeurling og J F Zethraeus papirfabrikken Nykvarn i Sörmland. Gjestvang ble firmaets administrerende direktør, og han tok etter hvert over aksjemajoriteten. I 1898 grunnla han også Svensk Papperstidning, som i 1900 ble offisielt organ for Svenska Pappersbruksföreningen. Ifølge Gjestvangs biograf, Sixten Rönnow, holdt han avisa på «en hög fackteknisk nivå». Papirindustriens bransjeblad eksisterer fortsatt (2014) og med samme navn som i 1898.

I 1895 var Even Christian Gjestvang en aktiv debattant da Det Norske Samfund i Stockholm skulle konstitueres. Gjestvang ville at konstitueringa skulle utsettes, på grunn av den vanskelige unionspolitiske situasjonen. Den 16. mars vedtok allikevel et flertall av møtedeltakerne å konstituere samfunnet, og dette førte til at Gjestvang, og andre med samme syn som han, forlot møtet.

I Stockholms adresskalender for 1909 er «generalkonsul E.C. Gjestvang» registrert på adressa Jakobstorg 3C på Norrmalm i Stockholm sentrum. I tilsvarende kalender for 1926 er Karlavägen 85 på Östermalm oppgitt som «bostad».

Bilimportøren

 
En R.C.H. Touring fotografert foran Gjestvangs forretning i Strandvägen. Bilen tilhørte firmaet, som ifølge reklamen i utstillingsvinduet også solgte Benz-biler. Fotografi fra ca. 1913.
Foto: Automobilhistoriska klubben
 
Nisjeplata i kolumbariet ved Gustav Vasa kyrka, Vasastan i Stockholm.
Foto: Kolumbariets administrasjon (2018).

I 1903 begynte Gjestvang å selge biler. Han holdt først til ved Stora Vattugatan, men i 1912 flytta firmaet Gjestvang & Co til den prestisjefylte adressa Strandvägen 7G på Östermalm. Firmaet ble generalagent for Hudson, etter hvert også for Essex og Peugeot, og introduserte Ford i Sverige. I 1909 importerte firmaet de tolv første T-Fordene til Sverige. Gjestvang solgte dessuten bilmerket Benz. Sixten Rönnow skriver at Even Christian Gjestvang lenge var den største bilimportøren i Sverige.

I 1903 ble han styremedlem i den nystarta Kungliga Automobilklubben. Ifølge Rönnow var «hans klara affärsblick och strängt ekonomiska läggning av betydelse för klubbens startsvårigheter». Even Christian Gjestvang var også en mesén som blant annet donerte kostbare konkurransepokaler til automobilklubben, og ved sin død i 1932 satt han fortsatt som styremedlem.

Bisettelsen

Gjestvang døde 8. februar 1932 i Monte Carlo, der han ifølge Svenska Dagbladets minneord «vistades på tillfälligt besök». Han ble kremert i Marseille, og 24. februar var det en stor minnehøgtidelighet i Gustav Vasa kyrka i Stockholm. Det var flere taler og et hundretalls kranser, fra blant annet medarbeidere i bilfirmaet, automobilhandlerforeningen og generalkonsul Osborn (på vegne av corps consulaire). Seremonien slutta med at dattersønnen Bo bar E.C. Gjestvangs urne ned i kirkas kolumbarium og satte den inn i nisjen. Svenska Dagbladet omtalte bisettelsen som en «högtidlig akt».

Gjestvang-graven er bevart (pr. 2018). I nisjen står også urnene til kona Anna og dattera Alexandra.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker/arkivmateriale