Fantoft stavkirke
Fantoft stavkirke på Fana i Bergen var opprinnelig soknekirke i Fortun i Sogn. Da det skulle bygges ny kirke der, kjøpte konsul Fredrik G. Gade kirka, og i 1883 ble den satt opp på Fantoft. I 1992 brant kirka ned i en påsatt brann. Det ble bestemt at kirka skulle rekonstrueres på samme tomt på Fana.
Den opprinnelige kirka
Som det har vært vanlig med stavkirker som har fungert som soknekirker gjennom flere århundrer, ble også kirka i Fortun ombygd flere ganger. Det ble oppført et nytt kor i lafteverk, og på 1600-tallet ble det satt opp et tårn i vest. Svalgangen ble også fjerna. Dermed framsto kirka i sto grad som ei vanlig langkirke i tømmer (se bilde i galleriet nedafor).
Da kirka ble flytta ble konservator Anders Lorange gitt ansvaret for arbeidet. Han sørga for at senere tilføyelser ble utelatt, slik at kirka ble satt opp mest mulig lik sin opprinnelige form. Enkelte deler hadde gått tapt i ombygginger, og der måtte man lage det til ut fra hvordan man trodde den hadde sett ut. Da var særlig Borgund stavkirke viktig som modell. Under en undersøkelse av kirka i 1940 kunne arkitekt Kristian Bjerknes dokumentere at flere av disse tilpasningene var feilaktige.
Den rekonstruerte kirka
Natt til 6. juni 1992 brant kirka ned. Det var noen rester igjen, men de hadde ingen bæreevne. Det som kunne tas vare på ble plassert i en garasje – der det senere brøt ut brann slik at også disse delene ble ødelagt. Varg Vikernes ble raskt mistenkt i saken. Han var sentral i black metal-miljøet, i en tid hvor det var en rekke kirkebranner knytta opp mot satanistiske miljøer. Vikernes ble tiltalt for flere kirkebranner, og dømt for ildspåsettelse i Åsane kirke, Skjold kirke og Holmenkollen kapell. I lagmannsretten ble han frikjent for Fantoft-brannen av lagretten, mens fagdommerne mente han åpenbart var skyldig også i denne. I og med at han også ble dømt for overlagt drap på en bandkollega, Øystein Aarseth, fikk han 21 års fengsel. Da han uansett hadde fått maksimumsstraff ville ikke en domfellelse for brannen på Fana bety noe fra eller til, og selv om fagdommerne satte frikjennelsen til side, ble det ikke noen ny behandling av det tiltalepunktet. Status er dermed at fagdommerne i lagmannsretten har sagt at Vikernes utvilsomt var skyldig, mens han teknisk sett er frikjent.
Arkitektene J.L. Andersen og K.H. Irgens fikk ansvar for rekonstruksjonen, mens Egil O. Laastad ble byggeleder. Det ble bestemt at kirka skulle være en kopi av dem gamle, så nært man kunne komme, men at den ikke skulle være prosessuelt autentisk. Med det menes at man brukte moderne redskaper for å sette den opp, og ikke middelaldermetoder og -redskaper. Det var uansett en stor utfordring å reise et så stort stavbygg. Tømmeret ble henta fra Kaupanger, og det meste ble skåret til på byggeplassen. Kirka er i privat eie, og familien Horn sto for kostnadene. Kirka kunne innvies i 1997.
En ønskestein, som kan ha vært et relikvie, ble redda fra den gamle kirka. Dette er innfelt i den ene veggen. Også korset på alteret skal være fra den opprinnelige kirka. Veggmaleriene har det ikke vært mulig å rekonstruere.
Gallerier
Den opprinnelige kirka
Den rekonstruerte kirka
Litteratur og kilder
- Bjerknes, Kristian: Fantoftkirken. 1942. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Fantoft stavkirke på Wikipedia på bokmål og riksmål.