Farsund

Farsund er et tettsted og administrasjonssenter i Farsund kommune i Vest-Agder. Stedet har omkring 3200 innbyggere (2012). Det ligger ved et farbart sund, hvilket er opphavet til navnet.

Farsund sentrum før 1901.
Foto: C. Christensen Thomhav

På 1500- og 1600-tallet fungerte Farsund mest som nød- og reparasjonshavn for utenlandske handelsskip når været hadde vært for hardt ved Lista eller Lindesnes. Etternhvert begynte man med eksport direkte fra Farsund, spesielt hummer til Nederland. På slutten av 1700-tallet hadde Farsund vokst til en handels- og sjøfartsby. Status som ladested ble gitt i 1795.

Kjøpmann og verftseier Jochum Brinch Lund (1743–1807) regnes ofte som Farsund bys grunnlegger, ettersom han var sentral i å sikre ladestedsprivilegiene. Farsunds byvåpen, som også ble kommunevåpen, har som motiv fire trær, og disse vokste i Lunds hage. Blant bygningene han etterlot seg i Farsund er Husan, som i dag fungerer som rådhus.

I mellomkrigstiden var Farsund en tid verdens største sjøfartsby om man måler i tonnasje pr. innbygger. Med tilbakegangen i sjøfarten fulgte nye tider. Turisme har blitt en viktig næringsvei, og kommunen legger vekt på å ta vare på gamle, hvite trehus og murhus i jugendstil.

I 1965 ble Farsund kommune slått sammen med Lista, Spind og Herad i 1965. Da ble også en rekke viktige funksjoner sentralisert til byen Farsund, og sammen med flere nye arbeidsplasser fulgte også en økt vekst. Ettersom turismen også har blitt av stor betydning for byen, har den etter hvert kunnet by på et godt utvalg overnattingssteder. Blant annet er Farsund en populær base for tilreisende som ønsker å utforske Listalandet, eller som vil koble av ved en av de mange sandstrendene i området.

Kilder

Koordinater: 58.0948° N 6.8046° Ø