Gösta Hammarlund

Gösta Hammarlund (født 30. januar 1903 i Stockholm, død 12. juli 1987 i Oslo) var forfatter, journalist og tegner, tilknyttet Dagbladet i 47 år, særlig kjent for sin daglige spalte i avisen og for sine portrettegninger.

Gösta Hammarlund fotografert i 1962.
Foto: Sverre Heiberg/Oslo Museum.

Familie

Gösta Hammarlund – egentlig Gustav Harald Hammarlund – var sønn av skipsreder Thomas Fredrik (Fred.) Olsen (1857–1933) og Hilda Österberg (død 1935).  Han var først gift med Eileen Williams (1903–1962), deretter med Gerd Langfeldt (1914–2006).

Liv og virke

Gösta Hammarlund var født utenfor ekteskap, og vokste opp i Stockholm hos en familie ved navn Hammarlund. Han kom til Norge som 13-åring, og begynte da på Hallings skole i Kristiania. Blant klassekameratene var den senere skuespilleren Per Aabel

Hammarlund arbeidet som volontør i farens rederi etter middelskolen, og gikk samtidig på Kristiania Handelsgymnasium, der han tok eksamen i 1922. Han var en av rederiets shippingagenter på Tenerife 1925–1932, før han flyttet tilbake til Oslo.  Han arbeidet i farens rederi i Oslo fram til 1937.

Hammarlund debuterte som romanforfatter i 1939 med Møte med fru Brontze, hans eneste romanutgivelse.  Samme år fikk han sine første tegninger på trykk i Dagbladet. Da Dagbladets  tegner, Thoralf Klouman, døde våren 1940, fikk  Hammarlund fast tilknytning til avisen. Han forble tilknyttet Dagbladet i nesten 50 år.

Fra begynnelsen av 1950-årene fikk Hammarlund  sitt daglige “hjørne” i Dagbladet i form av en tospaltet tegning med egen tekst. Temaene hentet han først og fremst hentet fra Oslos dagligliv, men ikke politiske begivenheter, og nådde et stort publikum. Han gjorde seg ellers bemerket som portrettegner, teatertegner og som bokillustratør. Blant journalistene han samarbeidet mest med som portrettegner var Jørgen Juve og Arne Hestenes.

Hammarlund mottok Oslo bys kulturpris  i 1977. Han var også mottaker av Narvesens pris for fremragende journalistisk innsats.

Ettermæle

 
Gösta Hammarlund er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I et minneord over Gösta Hammarlund i Aftenposten 15. juli 1987, signert Jan E. Hansen, ble han beskrevet slik (utdrag):

Han var ikke bare tegner. Han var skribent. Observatør. I en hemmelighetsfull forstand av ordet var han også kommentator. ... Han hadde ikke lært det noe sted. I akademisk forstand var han en uutdannet tegner. Talentet var genuint til gjengjeld. Gladelig kunne kan bryte med estetiske regler, som andre tegnere underlegger seg, med flid! ... Et kjennetegn ved karakteriseringskunsten hans er at de små skjevhetene, de neste grove stiliseringene av visse trekk, tilsammen blir forbløffende sannferdige. .. Uten noen av det vi ellers kaller kunstnerisk ærgjerrighet, skapte han kunst i massevis, nervepirrende profesjonelt, ubestikkelig. Hver dag.

Gösta Hammarlund er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo sammen med sin andre kone, Gerd.

Kilder