Gvarv er et tettsted i Midt-Telemark kommune. Tettstedet har 1 106 innbyggere per 1. januar 2019[1], og ligger ved den nordlige enden av innsjøen Norsjø omtrent syv kilometer øst for . Riksvei 36 går gjennom Gvarv og nordvest til Bø og Seljord.

Gamlegata på Gvarv
Foto: Roy Olsen

Stedet

Bygda har Norges største stamme av frittlevende bever, og beversafari er en populær turistaktivitet.

Gvarvianerne strides om opphavet til stedsnavnet. Noen mener at det stammer fra gammelnorsk hvarf, som betyr krumning, siden stedet ligger ved en buktning av Bøelva. Denne teorien støttes også av Norsk stadnamnleksikon.

Gvarv har lenge vært kjent for å ha Norges høyeste offisielt målte sommertemperaturer. Dette endret seg imidlertid noe da den meteorologiske målestasjonen ble flyttet høyere opp i terrenget i 1989.

Epledyrking

Gvarv blir regnet som Norges frukthovedstad, og sentrum er sterkt preget av bygdens hovednæring. Et stort fruktlager opptar nærmere halvparten av den ene siden av sentrum – mens spisestedet Kjernehuset ligger på motsatt side. Gvarv er kjent for det lett selvironiske slagordet: «Bit i det sure eplet, stopp på Gvarv.» Kommunevåpenet er et forgylt epletre på blå bakgrunn.

Kunst og kultur

Erik Werenskiold malte flere av sine mest berømte landskapsbilder i omegnen av Gvarv, blant annet «Telemarksjenter». Den svært kontroversielle kroppskunstneren Arild Rekkedal er en av de som i dag ivaretar noe av Gvarvs kunsttradisjoner. En annen er grafikeren Olav Bjørgum.

Kartfestivalen har blitt arrangert på Gvarv siden 2005. I tillegg til konserter arrangeres det kunstutstillinger, litteraturforelesninger, foredrag og poesi-slam. Kartfestivalens arrangører delte i 2005 prisen for «Årets telemarking».

Sauherad lokalhistoriske arkiv ligger på Gvarv.

Kulderekord

Gvarv innehar kulderekorden for Telemark fylke på -37,8 grader, satt den 9. februar 1966.[2] Gvarv har også målt den nest høyeste temperaturen i Telemark, 34,4 grader, den 20. juni 1970.[3] (samme dag som Nesbyen satte norgesrekord).

Referanser


  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Gvarv» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.