Hadelandslaget (Oslo)

Hadelandslaget var et av innflytterlaga i Oslo. Laget ble etablert i Venstres Hus 14. april 1926. Møtene i laget ble som regel holdt hver 14. dag, og allerede i slutten av mai 1926 hadde laget 106 medlemmer. På de fleste møtene var det foredrag, kåseri eller underholdning. Av kjente foredragsholdere de første årene var lærer A. E. Volla og skøyteløperne Ivar Ballangrud og Michael Staksrud. Hadelandslaget hadde helt fra starten årlig medlemsfest. Disse festene fortonet seg stort sett som store familiefester og var svært populære.

Fanen til Hadelandslaget ble laget i 1956, og ble overlevert til Hadeland Folkemuseum i 2000.
Foto: Randsfjordmuseet

Laget har arrangert mange turer, både sommer og vinter. De fleste turene har gått til Hadeland. Lagets første tur var biltur til Ringerike i stiftelsesåret 1926. I 1938 var det biltur til Sverige. På mange av disse tidlige turene ble medlemmene fraktet på planet av lastebiler.

I 1948 arrangerte Hadelandslaget i samarbeid med Hadeland museumslag Utflytterdag på Hadeland Folkemuseum. Programmet trakk cirka 3.000 besøkende, som fikk oppleve gudstjeneste, foredrag, taler, skuespill og musikk. Arrangementet var så vellykket at det ble gjentatt på Hadeland Folkemuseum i 1950 og på Jevnaker i 1953.

Foreningen for utflytta hadelendinger var medlem av By- og Bygdelagsforbundet siden starten i 1939. Hadelandslaget deltok blant annet i ei årlig skitevling, der de konkurrerte mot Totenlaget og Landingslaget. Laget hadde også en mengde egne skirenn og tevlinger. Fra 1952 ble det årlig satt opp en "Bragdpokal", en såkalt bestemannspokal, etter oppsatte poeng for hver idrettsgren vedkommende deltok i.

Julebord i Hadelandslaget, i Studentersamfundet i Oslo 1929. Eier: Randsfjordmuseet

De første årene etter at Hadelandslaget ble etablert, ble det arrangert en populær pilkekonkurranse hver vår. Etterhvert ble lagets Sørperenn mer populært, og det ble slutt på pilkekonkurransen. Sørperennet ble, som navnet tilsier, arrangert mot slutten av skiføret om våren. For de minste var det konkurranse hvor den raskeste vant sin klasse. For de voksne var det skirenn på idealtid, og vinneren ble "Sørpemester". Det var ikke alle år det var noe snø i det hele tatt, og da tok de beina fatt i stedet. Sørperennet ble arrangert på forskjellige steder på Hadeland.

Det var Hadelandslaget som tok initiativet og lyste ut konkurransen om å skrive «Hadelandssangen». I Avisen Hadeland og i Decoraposten ble det innbudt til premiekonkurranse om tekst til en Hadelandssang i 1951. Anton Børmarken vant med sitt forslag "Sangen til Hadeland". Senere ble det innbudt til å sette musikk til teksten. Bergit Røkens melodi ble valgt som vinner, og hun mottok 300 kroner i premie og notene risset opp på et pergament.

Arkivet etter Hadelandslaget i Oslo er gitt i gave til Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, ved Hadeland Folkemuseum.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!