Hanaborg holdeplass

Hanaborg holdeplass langs Hovedbanen i Lørenskog, 15,5 km fra Oslo Sentralbanestasjon, ble opprettet 1. oktober 1956. Den ligger 169,38 moh., noe som er det høyeste punktet på den opprinnelige jernbanestrekningen Oslo–Stockholm.[1]

Hanaborg stasjon.
Foto: André Clemetsen
Holdeplassen i 2016.
Foto: Njål Svingheim

Spørsmålet om holdeplass ved Hanaborgtoppen hadde blitt bragt på banen av bygningsrådet allerede i 1941, og i 1952 kom Velforeningenes Fellesutvalg med en anmodning til kommunen om å få til et stoppested. Lørenskog kommune måtte stå for halvparten av utgiftene til stasjonen, og velforeningene i Haneborglia og Fjellhamarskogen samlet inn penger til formålet. Til sist ble tilskuddet fra Lørenskog i sin helhet dekket av kommunen, og velforeningene fikk dermed refundert sine innsamlede midler.

Med holdeplassen på Hanaborg ble det også mulig å krysse jernbanesporet her. Tidligere hadde folk egentlig vært nødt til å gå om stasjonen på Fjellhamar, men det hendte titt og ofte at det ble klipt hull i gjerdet langs sporet, slik at folk kunne krysse sporet. Hele Hanaborg stasjon ble pusset opp fra februar 2012, den skulle være ferdig høsten 2012, men grunnet problemer under den gamle jernbanen ble ikke stasjonen ferdig før år 2014.

Eksterne lenker

Referanser

  1. Togene mellom Oslo og Stockholm kjører ikke lenger via Hanaborg, men gjennom tunnelen Romeriksporten. Den åpnet i 1999, jf. «Romeriksporten»Wikipedia på bokmål og riksmål.


  Hanaborg holdeplass er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.