Jarhuset

Jarhuset, Jarveien 1 i Bærum, er en funksjonalistisk forretningsgård bygd 1933–35. Huset er oppført i pusset tegl, delvis med murstein fra Johanneskirken i Oslo, som ble revet 1928. Jarhuset har to/tre etasjer grunnet det fallende terrenget, avrundet endeparti mot nord og en avrundet veranda på venstre side av fasaden mot øst på funkismaner. Byggherrer var Jon og Tore Bø, arkitekt Georg Foss. Huset er i store trekk intakt med detaljering og funksjonsdeling som da det var nytt, det er et landemerke i strøket og har betydning som kulturobjekt i lokal sammenheng, men det er så godt bevart at det også er blitt vurdert som et kulturminne av nasjonal verdi.

Jarhuset i Bærum.
Foto: AB-leksikon
Jarhuset med fasaden mot Kolsåsbanen.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1952–1953).

Sammen med stasjonen på Bærumsbanen (åpnet 1924) dannet Jarhuset et sentrum i området da det var nytt. Opprinnelig hadde det boliger i de øvre etasjene og butikker i første etasje. Her var melk- og brødbutikk, konditori, kjøtt- og kolonialforretning (Tore Bø), isenkram, skobutikk, manufaktur, bokhandel (Jar Bok- og Papirhandel) og elektrisk forretning (Brødrene Kolstad). I tillegg var det dame- og herrefrisør, fysikalsk institutt (Torgeir Brandvold), tannlege- og legekontor (Njål Rogdaberg, Christian Schou, Reidar Evjen), bank (Bærum Sparebank) og postkontor (Jar postkontor).

Jarhuset var i ei tid utsatt for flere ran. I 1975 ble bankfilialen ranet av to unge menn med rifle, i 1978 av en voksen med et våpen. En av kassererne i banken opplevde å bli ransoffer ved begge anledningene. De amatørmessige ranerne i 1975 tok 19 000 kroner, og måtte løpe fra ransbilen hvor det ble funnet skolebøker med navn på—den mistenkte hevdet han hadde mistet disse bøkene på Bjørnsletta stasjon. Raneren i 1978 tok 100 000 kroner og klarte å dumpe den stjålne ransbilen. Det samme klarte de to unge mennene, bestående av en væpnet person og en fluktbilsjåfør, som robbet 25 000 kroner i 1979, denne gangen fra postkontoret. I 1980 fikk postkontoret, samt to butikker, ruter skutt ut med luftgevær.

Bygget mistet seinere mye av sin senterfunksjon, selv om en kafé og flere butikker, tannlege- og andre kontorer ble værende.

Fram mot 2000 verserte flere utbyggings- og rehabiliteringsplaner for bygget, som ble stanset grunnet naboprotester, Riksantikvaren var negativ, kulturvernavdelingen i Akershus fylkeskommune gikk imot planene, og i 2002 ble de stoppet i plan- og miljøutvalget i Bærum kommune. I 2007 la selskapet Residens Eiendom frem planer om 3400 m2 butikker og nesten like stort areal med boliger i området rundt Jarhuset. Planene ble vedtatt, med utbygging bakover mot Jar stasjon og parkeringsplasser i lokk over Bærumsbanen.

Kilder


  Jarhuset er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
  • Dagbladet 4. april 1975
  • VG 12. april 1975
  • Arbeiderbladet 4. mars 1978
  • VG 27. februar 1979
  • Asker og Bærums Budstikke 23. september 1980


Koordinater: 59.9264065° N 10.6208752° Ø