Johanne Kathrine Hansen (1826–1853)

Johanne Kathrine Hansen (født 4. april 1826 i Trondheim, død 1853 i Kongsberg) var en begavet jente som i 1842, seksten år gammel, var klar til å melde seg opp til examen artium i Kongsberg, men som ble avvist på målstreken. Dette var førti år før Cecilie Thoresen, som første kvinne i Norge, tok artium.

Familiebakgrunn

Foreldrene var læreren Helvig Leschly (1789–1874) og forfatter og skolemann Maurits Hansen (1794–1842). Paret fikk fem barn, de fire første var født i Trondheim, som familien reiste fra sommeren 1826, fordi faren skulle overta bestyrerstillingen ved Kongsberg middelskole. Moren hadde, før hun giftet seg, drevet Søstrene Leschlys Pikeinstitutt i Kristiania sammen med sine søstre. Da familien ankom Kongsberg var Johanne Kathrine bare fire måneder gammel, mens Nicoline var seks, Marie syv og Carl ni år.

Utdanning

Foreldrene til Johanne Kathrine anså kvinnens rett til høyere utdannelse som en selvfølge. De mente at kvinnens bestemmelse besto i mer enn å være mødre og oppdragersker. Unge piker trengte boklig og intellektuell lærdom, utover noen franske ord og talemåter. Men mulighetene var begrenset. Selv om det eksisterte pikeskoler, der det ble undervist i dansk stil og naturhistorie, var håndarbeid og de såkalte ”fruentimmernettheter” hovedfagene.

Johanne Kathrine viste alt fra seksårsalderen stor kunnskapstørst og fikk fra da av være med faren på skolen. Enkelte ganger skal han ha båret henne på skuldrene mens han eksaminerte guttene i klasseværelset. Og om de ikke kunne svaret, ba han Johanne Kathrine svare.

Da Johanne Kathrine ble syv år, vurderte foreldrene å sende henne og de to søstrene til København, hvor nivået på undervisningen var mye høyere enn i Kristiania. Slik gikk det ikke, men Johanne Kathrine fortsatte å lese. Nå hadde hun for alvor tatt fatt på latinen og gresken, og ifølge faren var hun den flinkeste eleven han hadde hatt. Kanskje med unntak av Christian Henrik Mejdell, som var ett poeng unna preseteris ved eksamen artium i 1838.

Fra Johanne Kathrine var femten underviste faren henne i artiumsfagene, for at "hun skulle traske den studerende bane". Når Johanne Kathrine i blant var med faren til Kristiania, skal hun ha imponert både Henrik Wergeland, Jørgen Moe og rektor Bugge ved Trondhjem katedralskole med sine kunnskaper. Blant annet skal hun ha kunnet oversette latinske tekster av Cicero og Horats uten å ha sett dem på forhånd.

Eksamen artium?

Både Johanne Kathrine og faren så fram til at hun, som den første kvinnen i Norge, skulle avlegge examen artium. Utover vinteren 1841 ble imidlertid Maurits Hansen alvorlig syk, og i mars 1842 døde han, og familien sto uten forsørger.

Johanne Kathrine hadde lest det hun skulle, men hun måtte meldes opp. Moren henvendte seg til familiens gode venn, dikteren Conrad Nicolai Schwach. Schwach avviste ideen som det reneste sludder. Hva var sikker på at Det akademiske kollegium ville avslå anmodningen. Det endte med at Johanne Kathrine måtte skrinlegge planene om eksamen for godt.

Ekteskap, barn og død

Etter at faren døde, flyttet Johanne Kathrine med moren, søstrene og en yngre bror til Kristiania. Her møtte hun igjen Christian Henrik Mejdell, som nylig hadde avlagt sin bergeksamen ved universitet. I 1847 ble han ansatt som bestyrer av Statens Kruttmølle på Kongsberg.

Christian Henrik og Johanne Kathrine giftet seg i 1848. Tre år seinere fikk de en sønn, Thorvald. Johanne Kathrines søstre Marie og Nicoline, som hadde giftet seg med Eilert Sundt, var blant fadderne ved dåpen i Kongsberg kirke.

I 1853 fødte Johanne Kathrine en datter. De rakk å døpe henne Marie, men verken mor eller datter overlevde. I kirkeboka står dødsfallene under overskriften barselsløsning. Begge ble begravet fra Kongsberg kirke 2. juni 1853. Johanne Kathrine ble bare 27 år.

Kilder og litteratur


  Johanne Kathrine Hansen (1826–1853) er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Overføringa av historieboka.no til Lokalhistoriewiki er et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.