Kjeldearkiv:Bygdeborger i Skedsmo

Artikkelen er fra Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. Skedsmo 1976. Den er tilrettelagt for Skedsmos lokalhistoriewiki i 2014.

En oversikt over bygdeborger på Romerike. Tilrettelagt av Svein Stidahl.

Det finnes rester etter bygdeborger i Skedsmo fra folkevandringstida, omkring 400-600 e. Kr. Dette var en urolig tid i Europa, og forskjellige stammer var på vandring. Bygdefolket måtte ha steder hvor de kunne søke tilflukt hvis de ble angrepet, og derfor bygde de borger på høye åser hvor det var utsikt mot områdene rundt.

De valgte åser som bare kunne bestiges fra en kant. På de andre kantene var det enten for bratt eller for ulendt til at fienden kunne rykke fram. På toppen bygde de seg festningsverker av stein og tre, og den vegen som førte opp til borgen, ble sperret av en steinmur. Bygdefolket søkte opp til borgen når det kom fiendtlige flokker. Siden angriperne ikke kunne falle dem i ryggen på grunn av terrenget, var det lett å forsvare seg. De som ventet på toppen av en bakke, hadde selvsagt overtaket. De hadde også muligheten til å angripe i nedoverbakke og jage fienden på flukt.

Denne krigstaktikken som var med å bruke naturen som forsvarsverk, har utspilt sin rolle for lengst. Men det er tydelig at en lek som "Kongen på haugen" er en fortsettelse av denne kampformen!

I dag finner vi rester etter bygdeborger i Asak på åsene Farshatten, Rudskulen og Skansen. Vi har også en bygdeborg ovenfor Vestre Nittebeg i Holtvegen på Kjeller. De kan minne om steinrøyser, og de er ofte overgrodd av mose, så det er ikke så lett å få øye på dem. Men med litt trening kan en lære seg til å se spor etter mennesker i skog og mark. Ei steinrøys som ligger på en topp eller på ei slette, kan ikke ha blitt til av seg selv.


0231 Skedsmo komm.png Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til NilsSteinar.Vage(krøllalfa)lillestrom.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida.


Kilder og litteratur