Kjeldearkiv:Emil Hansen - opplevelser på Ljansbruket

Emil Hansen - opplevelser på Ljansbruket

Eva Raastad på Roa skriver til meg at bestefaren hennes, Emil Hansen (1875-1961), tilbrakte sine barneår på Ljansbruket. 10 år før han døde i 1961 skrev han ned noe av det han husket fra Ljan. Emil Hansen forteller bl. a. om sin bestefar (1820-1903) som kom fra Vänersborg til Norge i 1840 og giftet seg med Gunhild Johannesdatter som var datter av sagmesteren på Ljansbruket. Jeg gjengir teksten i omtrent den språkdrakt Emil Hansen brukte.

Norges rikeste arving

Der kan jo fortælles lidt om Ljan fra 1840-tallet og fremover en tid, som jeg kan huske fra min barndom der, og fra bedstefars fortællinger. Helle Ingier var eier over Ljansgodset med kolossale eiendommer og skoger. Han hadde kun en søn, Frithjof Ingier, og det fortælles at han var den rigeste arving i Norge ved farens død. De hadde kontorer i Kristiania, og kjørte ut og ind derfra hver dag med landauer med kusk med liveré og 2 hester. Man hadde en masse arbeidere og funktionærer i sin bedrift. Foruten skogs- og jordarbeidere var det arbeidere til sagbruk, mølle og på selve hovedgaarden en del folk saasom fuldmæktig, opsyndsmand, 2 gartnere til sine svære haver, kusk, 2 smede, snedkere, skomager, husjomfru, fruenspike og en del tjenestepiker og ikke forglemme selve ”Jomfrua paa Ljan” som blev kaldet saa paa grund af sin tykkelse og værdighet, samt stalkar og fjøsfolk. De hadde en masse kuer, for det matte jo skaffes melk til hele staben, hver dag kom de og hentet melk paa gaarden under opsyn av ”jomfrua”.

Skomaker med 10 mann i arbeide

Arbeiderne paa selve bruket hadde en løn af kroner 0,40 pr. dag som maatte hentes paa kontoret hver lørdag. Men de hadde jo fri bolig med anledning til aa holde gris samt høns, fri ved og skotøi, drestøi og klæder til sine børn. Ved var det nok af i skovene og ikke var gamle Ingier nøie paa aa gi bort lidt ellers, for kandidaten, som man kalte ham, var et godt og snilt menneske. Jeg husker ham godt. Min bestefar, som var skomaker, tjente jo lidt mer for han arbeidet paa akord og fik betaling for det arbeidet han utførte, men til gjengjeld hadde han ikke de goder som de andre fik. Han havde en bolig for sig selv og havde husleie paa Kr 4,00 pr. maaned. Han havde meget arbeide i sit værksted især den tid Smaalensbanen var under bygning i 1870-aarene. Han hadde optil 10 mand i arbeide i den tid, og alle i kost og logi. Skomager fandtes ikke mellem Oslo og et par mile utenfor Ljan. Materialer maatte hentes i Oslo. Man trasket landeveien med vadsæk paa Ryggen og ofte 3 a 4 i følge. Om vinteren kunde de bruke skøiter eller kjælke på isen. Om sommeren kunde man enkelte gange bli med en af jegtene som stadig reiste til byen med trælast eller ved, men det berodde meget paa vær og vind. Det var jo ikke smaateri som matte bæres paa ryggen. Matvarer, materialer m.m. Kjøt fikk man paa gaarden når det var slakting. Min oldemor hadde rigtignok en liten handel paa sit kjøkken med en liten haandvækt og solgte lidt caffe, haardt sukker, gryn, tobak m.m. Men dette var jo bare i smaat og strak ikke til.

Konduktør Eriksen falt av toget

Men da jernbanen blev sat i gang blev det bare moroa, ca. tre km. aa gaa til Ljan st. og kun 0,30 øre tur og retur til byen. Toget var et par Vogner og en liten maskin foran, en konduktør (Eriksen) og en fører. Konduktøren gikk utenfor paa vognen naar toget var i gang. Var man godt kjent med Eriksen, kunde man gaa ind til ham gjerne uten billett, for han vidste at paa hjemveien vanket det en dram eller to. Engang kom toget ind paa Østbanen uten Eriksen. Øieblikkelig blev der sendt et lokomitiv utover og mødte manden spadserende paa hjemtur ved Grønlien. Han hadde faldt af dog uten aa faa men. En anden gang blev passasjerene forskrekket ved at toget standset først ute paa selve jernbanetorvet. Bremsene hadde sviktet, men det gikk bra.

Gikk på skole på Holtet

Under min opvækst fik jeg lov aa reise til byen og gjøre forskjellige små indkjøp. Dette var efter vi kom fra bruket og til Oslo, men kom derefter tilbake til Ljan igjen og bestefar bosatte sig mellem Ljan st. og Nordstrand st. og drev for sig selv med en a to svenner og her blev jeg til min konfirmation. Til denne tid gikk jeg paa skole paa Holtet hvor klokker P.L. Jørgensen var lærer og en lærerinden var Frk. Nordby. Det var 4 klasser og skolegang 2den hver dag. Skoleveien var lang, men morrosamt var det. Læreren hadde som en plikt aa utage 8 gutter i øverste klasse til aa foreta sang under begravelsen ved kirken. Jeg var en af dem. Vi sang 4stemt og ganske pent, sa flere. Dagen efter jul fik vi opgjør = kr. 0,20 pr. mand. Kr. 1,60 for sang ved begravelsen var ganske billig.

En pen stråhatt

Men tilbake til Ingier eller Kandidaten som han blev kaldt, med en del tildragelser. Han tog som regel en tur om formiddagen til Bruket og saa gjerne indom leilighedene hjemme hos hustruene og børnene og hilste paa dem og hadde altid et muntert ord til disse. Flere ældre som hadde haft sit yrke paa bruket og ikke kunde arbeide længer, hadde været her siden de var unge, fik altid et rum aa bo i og de blev tilbrakt mat og klæder til sit behov, de fleste var enker eller enkemænd. Alle paa bruket blev kaldt med fornavn eller økenavn. Og jeg kan nævne her en del af dem. Samt ogsaa ”originaler”. Jeg maa nævne mig selv først, enskjønt jeg bare var 4 aar. Var nemlig sær og unselig lige overfor Kandidaten. Fløi til skogs ved synet af ham. Dette hadde nok han moro af. Han sagde til bestemor at jeg skulde hede ”Erik”, til jeg hilste paa ham. Men en vakker dag overrumplet han mig. Jeg maatte til. Han smilte og sagde at nu er Erik væk, og her har du en krone og be bedstefar at han klipper haaret dit, og bestemor kan kjøpe en pen straahat, som du skal bruke om søndagene. Jeg bestemte meg til aa møte ham ofte.

Knuste lus med kjevle

En ”original” som gikk under navnet ”Hans Gæra” eller ”Gjeran”. Han hadde arbeidet med snedkeri og han hadde til ordtykke: Ja kan gjæra haardt det er, naar jeg har no aa gjæra taa”, deraf navnet. Men han hadde svært urent i sit kammers, dessværre utøi ogsaa. Engang hadde han lagt sin skindfeld paa gulvet og i sin haand hadde han en kjævle. Han laa paa knæ da Kandidaten aapnet døren paa klem og sagde: ”Men hva gjør du nu Hans?” Gjeran svarte ”Aa, je maler lus, je, Kandidat”. Kandidaten sa: Dem faar vi faa væk paa en anden maate, jeg sender ned til dig en kone. Dette ble gjort. Konen blev der for fremtiden, men ikke lusen. ”Gjeran” traf kandidaten en tid senere paa veien og gikk bort til ham og takket ham hjertelig for ”Kjerringa”. Stell med hende godt, saa for du beholde hende”, sa kandidaten. ”Har saa gjort, kandidat” svarte Gjeran.

”Krustern” sjanglet

Saa har vi en gammel kar som gikk under nevnet ”Krustern”. Han bodde alene i en hytte som bruktes til vaktstue den gang krutmøllen var i gang. Han tok sig en bytur engang imellem, gaaendes, og kom tilbake lidt sjanglende. Der stod en alé ca. 1 km lang fra opgangen til station og like til gaarden. Der havde ingen lov aa gaa igjenem, ”Adgang forbudt” stod det. Aléen staar nok der til dags dato. Da ”Krustern” kom fra byen, tok han den frihet aa gaa over broen over elven og spaserte eller rettere sagt sjanglede for det var sent om kvelden og han maatte selvfølgelig gaa gjennom gaarden. Uheldigvis sat kandidaten, som han pleide om kvelden aa sitte ved aapent vindu og røkte sin langpipe og da Krustern kom, saa kandidaten ham. Han raapte. ”Naa Krustern, har du vært paa bytur? Du vet du har ikke lov aa gaa aléen! Og saa faar du passe dig for bikja, hun har faat unger, den kan finde paa aa bite dig!” Krustern saa op paa ham og sagde: ”Ja, har hat mange unger je, men jeg kunne ikke finne paa aa bite noen for det.” Kandidaten lo og sa: ”Gaa nu pent hjem Krustern.” Saa har vi en til som blev kaldet ”Lars med rottera.” Jaa, dette navnet at havde ordtykket: ”Jevla jækta me, om jæ er ræd rottera”. Flere kan nævnes med økenavn, saa som: ”Johan Bruke”, ”hans Bygningen”, ”Mølleren”, Kristjan Jan”, ”Kari Kanthogger”, Karen Holmen”, ”Ola Sne”, ”Karen Gladvoll”, ”Jomfru paa Ljan” og muligens flere.

Til Paris med en million i kontanter

Ola Smed var fast smed paa gaarden og var flink paa violin, han spilte ofte til dans. Sørensens Vals og Reinlender var hans specialitet og blev ofte danset om kveldene. Nu tilbake til selve gaarden. Som før nævnt hadde kandidaten kun en søn: Frithjof, som blev gift og fik 5 døtre. Den eldste, Helga, husker saavidt. Hun blev gift med en som har overtat foretningen efter Frithofs død med navnet: H Ingier a/s, men i mindre maalestok og med ganske andre forhold. Det blev jo solgt unda eiendommen en del, bl.a. til Aker kommune, hvori indbefattet Ingierstrand, for kr. 1 million 600.000, men dette var jo blaabær mot hva det er fremdeles. Ungefruen som hun blev kaldt, var efterhaanden blit kristelig og kom saaledes ikke godt forenlig med sin mand. Følgen blev, at manden tog sig holddame, hun var fortiden i Paris. Frithof reiste til byen og tok ut i kontanter, 1 million kroner fra banken og reiste saa til Paris og kom hjem som lik. Likfølget reiste fra gaarden medens fruen stod i vinduet og saa paa. Han blev begravet paa Oppegaard kirkegaard paa familiens gravsted. Mange aar efter brandt hovedgaarden ned, senere brandt ligsaa det store fjøs. Kun badehuset staar igjen og staar fremdeles endnu ved sjøen. Jeg har skrevet dette for moro skyld og hvem som helst kan læse dette for det er altsammen sant og vidst.

Gran, 17de mai 1951
Emil Hansen

Det er da bra at Emil Hansen har skrevet og at barnebarnet hans lar oss få del i denne lokalhistoriske beretningen. Hvis det er andre som har beretninger fra riktig gamle dager, kan det kanskje være noe å dele med folk i bydelen som er interessert i lokalhistorie.



Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.6: Aktuell historie VI : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2013. 204 s. Utg. Dreyer. ISBN 978-82-8265-076-2. S. 29: Emil Hansen - opplevelser på Ljansbruket.



  Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 387 den 15.08.2006. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.