Kolsås stasjon

Kolsås stasjon er i dag endeholdeplass for Kolsåsbanen og ligger sentralt i strøket Kolsås i Bærum. Den ble opprinnelig anlagt som Bærumsbanens endeholdeplass fra 1930, utstyrt på avgangsplattformen med en kioskbygning og venterom som senere gikk over til å bli brukt som hvilerom og toalettrom for betjeningen. Bygningstypen ble tegnet av driftsingeniør Jan Bernhard Greve (1877–1940) ved Kristiania Elektriske Sporvei, men bygningen på Kolsås har blitt ombygd flere ganger. Det ble senere oppført en ny kiosk på stasjonsområdet og denne er i dag gatekjøkken.

Kolsåsbanens Type C1-vogn ved ankomstplattformen på Kolsås stasjon i 1943
Stasjonsbygningen med seteritak på Kolsås stasjon. Bak til høyre sees parkeringsplassen i den tidligere vendesløyfen, og den tidligere avgangsplattformen hvor også dette huset sto kan sees til venstre i denne bakgrunnen, hvor Kolsås Senter skimtes til høyre
Foto: Pål Giørtz

Kolsås stasjon hadde buttspor og vendesløyfe for trikker som bare kunne kjøre i en retning, men vendesløyfen ble stengt i 2003, i forbindelse med at banestrekningen Bekkestua–Kolsås ble midlertidig nedlagt og erstattet med busser på grunn av at den var nedslitt. Banestrekningen ble midlertidig gjenåpnet i november 2004, men stengt igjen i 2006. Da ble hele Kolsåsbanen stengt fra Montebello til Kolsås for ombygging til full T-banestandard, og togene østfra snudde ved det midlertidige stoppestedet Husebybakken.

Oppgraderingen ble fullført i 2014 og den nye Kolsås stasjon ble åpnet 12. oktober 2014, beliggende noe lengre vest enn den gamle stasjonen, men omtrent der hvor ankomstplattformen var. Arkitekt for den nye stasjonen er Arne Henriksen som også har tegnet mange av de andre nye stasjonene langs Kolsåsbanen. Den gamle venterom/toalettbygningen med seteritak for banens personale er flyttet til adkomsten til den nye stasjonen.

I traseen til den tidligere vendesløyfen er det nå 200 parkeringsplasser for de reisende.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.914762° N 10.501041° Ø



  Kolsås stasjon er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.