Krølle Kro
Krølle Kro, også kalt Restaurant Krølle eller Krølle restaurant, var et serverngssted som eksiserte i årene 1953 til 1994[1], i kjellerlokalene i Uranienborgveien 13 i bydel Frogner i Oslo kommune. Stedet ble regnet som et «brunt» og bohemaktig sted, og ble særlig besøkt av studenter og kunstnere og var slik i kategori med de nærliggende serveringsstedene på Kunstnernes Hus og Lorry.[2] Stedet var kjent for relativt rimelige gode og reale matretter i en tradisjonell meny, med tilhørende drikkevarer. Stedet ble i hele perioden drevet av samme innehaver, Bjørn Birkeland.[3]
Stedet lå i kjellerlokalene i en gård fra 1936 som et fem etasjes hybelhus med 65 hybler, ark. Hjalmar S. Bakstad. Hybelhuset hadde spisesal med kjøkkenavdeling og selskapsrom med tilhørende garderober i underetasjen[1] og disse ble innredet som serveringssted for publikum som Krølle Kro.
Fra høsten 1985 frem til 1992 var Krølle Kro kjent for sine onsdagskvelder med sigøynermusikk i regi av Oslo Tangoforening, forløperen til musikkgruppa Sturm und Drang.
Et større maleri som på symbolsk vis framstiller folkelivet på Krølle Kro, dekket i sin tid en stor del av fondveggen. Bildet er utført av Sigrun Glomsås og Solveig Scharffenberg Larsen, og ble senere flyttet til restauranten Justisen i Møllergata 15.
Stedet måtte angivelig stenge på grunn av skadedyrsbekjempelse ved gassing, da gnagerne døde inni veggene som medførte store luktproblemer.[4]
Etter at lokalene har blitt brukt til ulike formål, blant annet som lager, er det nå lokaler for Beverage Academy som er Norges eneste offentlig godkjente fagskole for drikkevarer, det vil si vin, øl, brennevin og kaffe.[5]
Galleri av interiøret
- Lokalet sett mot sør, inngangen i øvre venstre bildekant, vinduene oppe ved taket er ut mot fortauet langs Uranienborgveien.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1955).
- Lokalet sett mot nord, vinduene oppe ved taket er ut mot fortauet langs Uranienborgveien.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1955).
- Lokalene sett mot øst, med ryggen til vinduene.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1955).
Referanser
- ↑ 1,0 1,1 Uranienborgveien i Oslo byleksikon
- ↑ Jan Kokkin: Norsk samtidskunst, Nerdrum og Munch, Norske Kunstforeninger
- ↑ I følge niesen Hilde Werner
- ↑ I følge tidligere ansatt Margrethe Wittusen
- ↑ Beverage Academy