Kunstnernes Hus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstnernes Hus
Wergelandsveien 17 i Oslo.JPG
Foto: Chris Nyborg (2013).
Bygningsdata
Byggeår: 1929-1930
Arkitekt: Gudolf Blakstad
Herman Munthe-Kaas
Materiale: Betong, tegl
Teknikk: Murt
Formål: Utstillingslokale
Forsamlingshus
Kontorer
Adresse: Wergelandsveien 17
Postnummer: 0167
Kommune: Oslo
Gnr.: 209
Bnr: 422
Annet: Takmaleri over trappen av Per Krohg

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17 i Oslo, arkitekter Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas etter arkitektkonkurranse utlyst i 1928 og ble vunnet av Blakstad og Munthe-Kaas med prosjektet Felix.

Bygningen ble anlagt i henhold til reguleringsbestemmelsene villastrøket Bag Slottet, og er oppført i betong med fasadekledning i rød tegl som er lagt i mønster som også viser at disse ikke er bærende elementer. Stiluttrykket er i overgangen mellom nyklassisisme og funksjonalisme.

Bygningen åpnet 1. oktober 1930, og ble tildelt Houens diplom 1931. Høstutstillingen arrangeres her hvert år.

Bygningen innholder utstillingssaler i to etasjer som er anlagt symmetrisk om en sentral trapp. I trappeoppgangen er det et 22×3,5 meter stort takmaleri av Per Krohg, utført sommeren 1932 og framstiller «kunstnerens tornefulle vei mot høydene». Fresken var en gave fra arkitekt Lars Backer.

Fra åpningen i 1930 og fram til 1982 holdt Statens kunstakademi til i spesialtegnede lokaler med klasserom og professoratelierer i tre etasjer på baksiden av bygningen. Utleie av disse lokalene var nødvendig for å få driften til Kustnernes Hus til å bære seg økononmisk.

I tillegg til utstillingslokalene og kontorer, har bygningen restaurantlokaler i første etasje. I dette hadde Sim. Solbergs bakeri og konditori en filial i 1930-årene. Foran huset ved Wergelandsveien er det to flaggstenger med bronseløver utført av Ørnulf Bast. Disse står for «Kreativitet» og «Frihet» og var ferdige i mars 1931, de var en gave fra grosserer Alf Bjercke (1851-1933).

Bygningen ble beslaglagt av den tyske okkupasjonsmakten fra 1. april 1942, og ble blant annet brukt til lager for flydeler, radioer for Marine Nachrichtenmittelkommando, samt et meget stort parti stearinlys. Rundt huset var det bygd en mur med skyteskår.

Bygningen er kommunalt listeført for bevaring.

Bilder fra de første årene

Kilder


Koordinater: 59.91953° N 10.73077° Ø