Møglestu militærleir

Militærleiren på Møglestu ved Lillesand ble oppført for den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. På Møglestu hadde det tidligere vært ekserserplass for den norske hæren på 1700-tallet, men uvisst nøyaktig hvor. Vestre Moland kirke lå rett ved siden av.

Leiren

Leiren besto i stor grad av standardbrakker av samme type som mange andre tyskeranlegg. Dessuten var det en svær stall, vannsisterne i betong, og gjerder i piggtråd og ståltråd. Etter krigen ble noen bygninger solgt, andre revet. Deler av en slik mannskapsbrakke er fortsatt bevart som uthus på gården Lundemoen.

Møglestuleiren var hjem for et infanterikompani, men det var også en rekke soldater (for det meste offiserer) som bodde i privathus i området og i Lillesand. Disse mannskapene skulle bevokte og ved angrep forsvare Lillesand havn og viktige kommunikasjonspunkter. Vestlandske hovedvei og Lillesand-Flaksvandbanen gikk rett forbi leiren, og ved veien sto det vaktposter. Langs vassdrag og heier rundt Lillesand hadde tyskerne etablert en forsvarslinje med stillinger, løpegraver og tilfluktsrom, men de fleste av disse var ikke permanent bemannet.

I 1944 flyttet et tysk kystfort (HKB = Heeres Küstbatterei) fra Marivold utenfor Grimstad til Vestre Moland prestegård noen hundre meter fra Møglestuleiren. Det hadde sitt eget mannskap.

Kart

Det eksisterer tegnede kart over henholdsvis selve leiren og forsvarsverkene rundt, og leiren kan sees på flyfoto fra 1946 (intakt) og 1966 (delvis fjernet).

Senere skjebne

I maidagene 1945 kom britiske "Red Devils", altså luftbårne styrker, kjørende østover fra Stavanger med oppdrag å besette Sørlandet på vegne av de allierte. Det var disse som overtok leiren fra tyskerne; samme år tok norske styrker over. Etter krigen beholdt Forsvaret leiren, den ble brukt av Heimevernet. Senere ble den avviklet, og på 1970-tallet ble Møglestu Videregående Skole (i dag Lillesand Videregående Skole) oppført samme sted.

Noen rester av leiren og forsvarsanlegget er bevart, spesielt på den nærliggende toppen Presthommeren. Ellers er det flere MG-stillinger med løpegraver og tilfluktsrom innen synsvidde av der leiren lå. Det hender at piggtråd blir funnet i området fortsatt.  

Kilder og litteratur

  • Oversikt over tyske forsvarsverker hos Lillesand kommune
  • Flyfoto hos www.norgeibilder.no