Mjøndalsbrua

Mellom Mjøndalen, administrasjonssenter i tidligere Nedre Eiker kommune, og tettstedet Krokstadelva ligger Mjøndalsbrua. Brua knytter sørsiden av Drammenselva sammen med nordsiden.

Mjøndalsbrua 1. mai 1913.
Foto: Eiker Arkiv
Faksimila fra Buskeruds Amtstidende 14. oktober 1913; utsnitt av omtale av den offisielle åpningen av brua, som fant sted to dager før.

4. oktober 1912 ble Mjøndalsbrua åpnet for ferdsel, men det skulle gå enda et år før brua ble overlevert til distriktet. Arbeidsstyrken under byggingen av brua var på opptil 400 mann. 20 hester var også i bruk i driftsperioden. Skal en se litt på det tekniske, ble brua bygd av granitt fra Vinnes, Steinberg og Narverud steinbrudd. Midtpilarene er 12,5 meter høye fra elvebunnen, og de to midterste spennene er 60 meter lange. Landspenna er 50 meter lange, slik at hele brolegemet er på 220 meter. En ble også enig om at brua måtte bygges så brei at to hester med fullt høylass kunne passere hverandre.

Det var Buskerud amts ingeniørkontor som sto for drifta, og sluttsummen for prosjektet ble på kr. 290.000. Selve innvielsen fant sted 12. oktober 1913.

Dikteren Wildenvey har beskrevet tida før brua kom på følgende vis i Til en venn på Eiker :

Og husker du elven og Pipersmia og krigen med folk på den andre sia?

Det var´ke som nu - det var ingen bru, så vi måtte slenge dem over, må tru!

Problemene med Mjøndalsbrua meldte seg ganske raskt. Det var vanskelig å holde skikkelig sledeføre fordi snøen blåste av, og det ble da satt opp trelemmer for å holde snøen på plass. Disse ble først tatt bort i 1951 da brua skulle males.

Galleri

Referanser

Artikkelen er opprinnelig skrevet av: Gjermund Glittfjell, på nettstedene til Eiker Arkiv.

  Mjøndalsbrua inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!