Ole H. Korshavn

Ole H(alvorsen) Korshavn (født 20. desember 1893, død 15. november 1974) var manufakturhandler og grosserer på Gjøvik. Firmaet O.H. Korshavn ved Gamletorvet var et av byens største, og i flere år var Korshavn Gjøviks største skatteyter.

Utsnitt fra minneordet i Aftenposten, 19. november 1974.

Bakgrunn

Han vokste opp i Søndeled ved Risør, som sønn av gardbruker og sagbruksarbeider Halvor Haaversen Korshavn og Gurine f. Trulsviknes. Ole var nr. sju i en søskenflokk på elleve. Faren døde imidlertid tidlig, noe som førte til at storebroren Halvor ble familiens nye forsørger.

En annen bror, John H. Korshavn, forlot Risør-området og kom i 1908 til traktene ved Mjøsa. Året etter starta han forretning på Gjøvik, og overbeviste søsknene sine i Risør om at dette var et sted med muligheter. Snart kom veslebroren Ole, og kort tid etter flytta de andre Korshavn-barna samt mora Gurine til mjøsbyen.

Gjøvik

 
Omtale av Korshavn i Merkantilt biografisk leksikon - hvem er hvem i næringslivet, 1935.

Ole H. Korshavn var først ekspeditør og reisende for brorens forretning, men i 1916 solgte John forretningen sin til brødrene Ole og Halvor. Dette ble starten på firmaet O.H. Korshavn ved Gamletorvet på Gjøvik. Butikken satsa på manufakturvarer, og retta seg inn mot det breie laget av befolkningen.

Forretningen gikk godt, også fordi Korshavn satsa på grossistvirksomhet. Firmaet hadde reisende i store deler av landet, og en periode var Ole H. Korshavn en av landets største manufakturgrossister. Ekspansjonen skapte behov for mer lagerplass, noe som ble løst gjennom et fem etasjer høyt lagerbygg i bakgården. Her var det også systue, men de fleste av firmaets mange syersker var hjemmebaserte. Like før andre verdenskrig ble for øvrig Ole H. Korshavn eneeier av forretningen.

Korshavn-brødrene Ole og John var også med på å starte konfeksjonsfabrikken Opkofa, sammen med Mauritz Schonhowd. Mange av byens kristelige «handelsborgere», som Korshavn, Olav Nesje og Kasper Andresen, var aksjonærer i firmaet før Schonhowd ble eneeier.

Familie

 
Den gamle Korshavngården, som nå huser Gamletorvet Sport. Foto fra 2014.

Han var gift med Gullbjørg Korshavn (1901-74), og de fikk sønnene Odd og Per. Familien hadde leilighet i 2. etasje i Korshavngården ved Gamletorvet.

Brødrene Odd og Per overtok firmaet i 1974, men solgte det i 1987 til et eiendomsselskap. Lageret ble ombygd til boliger, mens sportsbutikken Gamletorvet Sport siden 1989 har holdt til i de gamle butikklokalene ut mot torvet.

Kilder og litteratur