Oslo Skolemuseum

Oslo Skolemuseum er et kommunale museum i Oslo kommune, underlagt Utdanningsetaten. Det åpnet 23. mai 2000 i den tidligere overlærerboligen på Møllergata skole, etter at lokalene ble pusset opp i årene 1998-1999. Siden 2014 disponerer museet hele bygningen. Museets formål er å gi kunnskap om Osloskolens historie og vise sammenhenger mellom skole og samfunn.

Et av klasserommene.
Foto: Heidi Thöni Sletten (2014).

Bakgrunn

Etter at Kristiania Folkeskoler deltok på verdensutstillingen i Paris i 1900 og vant Grand Prix, fikk gjenstandene, som inkluderte blant annet en skolekjøkkenmodell og elevarbeider plass på Møllergata skole. Dette dannet grunnlaget for opprettelsen av Kristiania Folkeskolers Museum samme år. I 1921 ble stiftelsen Norsk Skolemuseum etablert på skolen, både et pedagogisk bibiliotek og en gjenstandssamling. I 1964 ble biblioteket overført til Universitetsbiblioteket med betegnelsen Norsk Pedagogisk Studiesamling.

På grunn av plassmangel ved skolen, ble deler av samlingene i 1970 deponert på Norsk Folkemuseum, mens det meste ble kastet. Det ble utover 1990-tallet arbeidet for å få tilbakeført museumsvirksomheten til skolen som et kommunalt etatsmuseum.

Museet

Museet har både faste og temporære uttillinger, hvor de faste utstillingene er autentiske klasserom fra 1900, 1958 og 1976. Det er også utstillinger om skolebespisning, sløyd, håndarbeid, skolekjøkken, helsearbeid og gym. Museet har en utstilling som gir en fullstendig oversikt over byens skoler fra 1700 til i dag.

Museet er gratis og delvis åpnets for publikum. Det gis enkelte dager gratis omvisning for publikum. Omvisningen går gjennom Osloskolens historie i store sprang med fokus på 1900-, 1950- og 1970-tallet og viser hvordan pedagogikken, elevsynet og skolens samfunnsoppdrag har vært i endring.

Museet tilbyr for Oslo-skolene et rollespillbasert undervisningsopplegg for elever i 5. trinn. I dette får elevene tildelt hver sin rolle basert på autentiske klasselister fra Møllergata skole i 1910 og det skapes en skoletime slik den kunne ha vært i Kristiania for 120 år siden. Elevene få renkle kostymer, navn og regler for timen som innholder blant annet salmesang. leksehøring og skjønnskrift og etter timen er dete en samtale om hva elevene har opplevd og lært. 

Kilder


Koordinater: 59.91827° N 10.74991° Ø