Per Lorentzen

Per (August) Lorentzen (født i Harstad 31. mars 1916, død 18. mai 1999) var fotografmester og forretningsgründer i Harstad. Gift med Hjørdis Stokke, født 21. oktober 1921, død 21. februar 2001, som deltok aktivt i forretningsvirksomheten. Per Lorentzen var sønn av malermester Peder Lorentzen og Marie, f. Dahlberg, og må regnes som en fremsynt forretningsmann som gikk egne veier og lyktes med det.

Per Lorentzen.
Foto: Aabø, Harstad Tidende
Bygningen til Lorry varehus representerte noe nytt i Harstad - både arkitektonisk og innholdsmessig.
Foto: Gunnar Reppen (2010).
Per Lorentzens bolig i Harstad sentrum.
Foto: Gunnar Reppen (2010).

Videreførte fotoforretninger fra 1928 og 1930

I årene 1938-1941 jobbet han i Oslo for Mauritz Iversen, 1941-1943 i Hamar og Trondheim og i 1943-1945 i Stockholm, Gøteborg og Ørebro. Han kom til Oslo da krigen sluttet i 1945 og tok svennebrev og håndverksbrev som fotografmester året etter.

1. august 1948 overtok han fotoforretningen etter fotograf Debora Jæger i Strandgaten 11. En forretning som opprinnelig var etablert av Jess Hansen i 1928. Den startet i Strandgata 4, men flyttet etter kort tid til Strandgata 11, der Debora Jæger overtok den i 1930.

Foruten vanlig fotografisk arbeid omfattet virksomheten salg av fotografisk utstyr, musikkinstrumenter, grammofonplater og etter hvert leketøy m.m.

Butikken inn i det nye Grand-bygget og deretter i det nye HT-bygget

I 1953 flyttet forretningen inn i nybygget til Grand Hotell (Harstad) og ble en meget populær forretning. Midt på 1960-tallet hadde Lorentzen fått avtale med Harstad Tidende om å leie lokaler i deres nybygg i Storgata 11, som ville stå ferdig i 1965. I en kort periode holdt forretningen til i de gamle lokalene til Harstad Tidende i Storgata 15. I det nye HT-bygget fikk butikken to etasjer og utvidet sortimentet med manufakturvarer. For å markere at foto ikke lenger var det primære, ble firmanavnet «Fotograf Per Lorentzen» endret til «Lorry». Og butikkens logo den første tiden var en levende papegøye. Det var tydelig at driften gikk godt, for Lorentzen var en av byens største skattytere i mange år.

Eget bygg og byens første varehus

Forretningen ble så vellykket at behovet for nye og større lokaler snart ble påtrengende. Det førte til at Lorentzen kjøpte den ærverdige Strøm-gården i Strandgata 17, som hadde en praktfull hage mot Storgata. Her oppførte han i 1978 en bygning i tre etasjer. Harstad hadde dermed fått sitt første skikkelige varehus som byen kunne være stolt av. I første etasje var det kolonialvarer, i andre leketøy og i tredje var det barneklær. Mellom etasjene var det rulletrapper, som også var noe nytt i Harstad. Rulletrappa som nyhet ble aktivt brukt i reklamen, og det ble sagt at folk kom på handletur helt fra Narvik for å oppleve fenomenet.

2. januar 1985 gikk bedriften over fra personlig firma til aksjeselskap, og navnet ble Lorry varehus AS

Etter Lorentzens død i 1999 ble varehuset utsatt for hard konkurranse fra landsomfattende kjeder. Forretningen ble da nedlagt, og lokalene ble utleid til ulike formål.

Per Lorentzen var tilsluttet Norsk Håndverkerforbund, Harstad handelsstands forening, Fotografforbundet og Nord-Norges Fotograflaug.

Kilder