Rikeåsen (boligstrøk i Nordre Follo)

Rikeåsen er navnet på den søndre delen av en åsrygg som strekker seg fra Kolbotn sentrum nordover mot en naturlig senkning mellom Lerdal gård i Prinsdal på østsiden og Holmlia på vestsiden. Grensen mellom Nordre Follo og Oslo går tvers over åsryggen, som i Oslo har fått navnet Toppåsen. Trass i at høydedraget er et sammenhengende geografisk område uten noen synlige «brudd», er det naturlig å la denne artikkelen kun handle om den søndre delen som ligger i Nordre Follo.

Det tidligere forsamlingshuset «Samfunnet» på Rikeåsen ble konvertert til privatbolig da nytt samfunnshus sto ferdig på Kolbotn i 1963.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022)
Parti fra Fjellveien med Kolbotn skole i bakgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2008)

Historie

Rikeåsen utgjorde en del av utmarka til gården Nedre Ormerud, og utparselleringen av boligtomter fra 1912 og utover var en parallell prosess forsåvidt gjaldt både Ormeruddalen og Rikeåsen. Dette er en prosess som har pågått kontinuerlig opp til årtusenskiftet og enda lenger, ettersom eiendommene ofte har vært store nok til at neste generasjon kunne bygge en enebolig i hagen.

I 1924 bygde velforeningen på Rikeåsen et forsamlingshus på dugnad. Dette fikk navnet «Samfunnet», men brant dessverre ned året etter. Heldigvis lot ikke lokalbefolkningen seg knekke, så allerede i 1928 kunne man innvie et langt større forsamlingshus med både kafé, møte- og kinolokale samt vaktmesterleilighet. Bygningen er fullstendig intakt den dag i dag, med adresse Skogkanten 22B. Den ble imidlertid gjort om til privatbolig allerede i 1963, da det nye samfunnshuset sto ferdig i Kolbotn sentrum.

Infrastruktur og kommunikasjon

Fjellveien, hovedgjennomfartsåren fra nord til sør, ble en kommunal vei allerede i mellomkrigstiden. Først på femtitallet overtok kommunen så ansvaret for de øvrige veiene i området, og det skulle ta enda lengre tid før samtlige fikk fast dekke.

Rikeåsen har alltid hatt gjennomgående busstrafikk, og fram til ca. 2010 var det direkte forbindelse til Oslo sentrum. Da ble denne imidlertid kuttet ved Hauketo stasjon i nord, slik at de reisende måtte benytte tog det siste stykket inn til byen.

Kilder

  • Oppegård Historielag: oppegard-historielag.org
  • Harry A. Nilsson: Ormerud Gård og Kolbotn Nordre Vel, utgitt av Kolbotn Nordre Vel i 1972.