Sig Thor

Sig Thor - opprinnelig Thorkel Sigvardt Thorkelsen - født 15. oktober 1856 på Asker seminar (i Bærum kommune), død 18. oktober 1937 i Oslo, var skolemann, zoolog og lærebokforfatter, opprinnelig teolog, med en allsidig karriere. Som forsker var midd hans spesialområde, og han hadde en omfattende produksjon, men verdien av hans systematiske arbeider er omdiskutert.

Faksimile fra Aftenposten 20. oktober 1937: utsnitt av nekrolog over Sig Thor.

Familie

Sig Thor var sønn av sogneprest Knud Thorkelsen (1808-1882) og Elen Christine Kopsland (1825-1907), og ble gift i 1891 med Dora ( Helene Theodora) Mork (1870-1952). Navneskifte fra Thorkel Sigvardt Thorkelsen til Sig Thor fant sted i 1890.

Liv og virke

Thorkel Sigvardt Thorkelsen var født på Asker seminar (som tross navnet lå i Bærum kommune), som faren var tilknyttet 1850-1857 før han ble sogneprest i Kolvereid. Fram til 15-årsalderen ble Thorkelsen undervist av faren. Han gikk ett år (5. middelklasse) på Kongsbergs offentlige høyere allmenskole 1872-1873, og deretter to år, 1873-1875 (andre og tredje gymnasklasse), på Gjertsens skole i Christiania. Han tok examen artium herfra i 1875. I 1876 tok han anneneksamen.

I 1881 tok Thorkelsen teologisk embetseksamen. Mens han studerte var han 1877-1878 bestyrer av Brevik private middelskole. I 1882 ble han medbestyrer av Den nye Middelskole for piger i Kristiania.

Thorkelsen videreutdannet seg 1883-1885 gjennom selvfinansierte studieturer til ulike tyske universitetsbyer innen fagene psykologi, medisin og pedagogikk. I 1885 fikk han publisert sitt første arbeid, Undersøgelse af tidssansen ved psychologiske experimenter. I 1889 tok han naturvitenskapelig embetseksamen med zoologi som spesialområde. Thor ble i 1896 konservator ved Universitetets zoologiske museum i Kristiania.

Sig Thor ønsket å popularisere sin kunnskap for skoleverket, og i 1894 kom håndboken Norske biller. 1896-1897 var han i Belgia og Frankrike med offentlig stipend for å studere naturfagundervisningen i skolene. I 1898 utga han Middelskolens botanikk, i 1900 fulgte Middelskolens zoologi og i 1901 en sunnhetslærebok.

Fagfeltet zoologi tok etter hvert mer og mer av Sig Thors tid, og 1901-1902 hadde han permisjon fra konservatorstillingen. Permisjonen tilbrakte han ved laboratorier i Wien og Paris. Han konsentrerte seg om gruppen midd (Acarina), hvor systematikken var i sin spede begynnelse. I 1904 tok han dr. philos-graden i Kristiania på feltet midd, men gikk likevel tilbake til skoleverket. Mellom 1905 og 1925 arbeidet han som adjunkt, overlærer og rektor, først i Skien, senere i Drammen. Han arbeidet for å innføre moderne metoder for undervisning i naturfag, blant annet med bruk av film.

Parallelt med sitt virke innen skoleverket fortatte Sig Thor sin vitenskapelig produksjon, og han foretok en rekke reiser som innebar innsamlinger og forskerkontakter over hele Europa. Hans spesialgruppe innen midd ble vannmiddene, særlig den vanskelige slekten Lebertia, hvor han gjorde han et varig arbeid. Blant hovedverkene er en rekke bind i serien Das Tierreich.

Tross sin omfattende produksjon var Thor omstridt som forsker. Flere av hans beskrevne arter ble senere inndratt, men mange av de høyere taxa han opprettet, som slekter og underslekter, er fortsatt gyldige. Han var en av stifterne av Norsk entomologisk forening, men engasjerte seg ikke i vesentlig grad i foreningen, han hadde i liten grad verv eller fikk æresbevisninger.

Enkelte bosteder

Ved folketellingen for 1865 er daværende Thorkel Sigvardt Thorkelsen oppført sammen med foreldrene og en bror på Kolvereid prestegård. Ved folketellingen for 1875 er familien oppført i Kongsberg, med adresse 5te Tvergade fra Kirken 100b. Thorkel Sigvardt Thorkelsen er her oppført som student.

I adresseboka for Kristiania for 1903 er Sig Thor oppført som cand. theol. & real og skolebestyrer ved Den nye Middelskole for Piger, med bosted Fredheim på Ljan i Aker. I adresseboka for Oslo for 1927 er han oppført på adressen Kirkeveien 88. Den samme adressen er han oppført med i adresseboka for 1936.

Ettermæle

 
Sig Thor er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I sin artikkel om Sig Thor i Norsk biografisk leksikon beskriver Preben S. Ottesen ham slik (utdrag):

På tross av de tallrike og omfangsrike publikasjonene har Sig Thor et forvirrende ettermæle. Mens noen roser hans innsats, blir den slaktet av andre, spesielt av den svenske middforskeren Carl Olov Lundblad. Han mener Thor altfor raskt og ufullstendig beskrev arter, slik at mange i dag er inndratt. Videre vanskeliggjøres oppryddingen ved at Thor beordret alle sine mikroskopiske preparater tilintetgjort etter sin død, hvilket ble utført av hans hustru. Dertil kommer at Thor beskrives som en meget spesiell og sta person, som oppfattet en hver vitenskapelig diskusjon som et personlig angrep mot ham selv. ... Dog skal det ikke glemmes at Thor var med på å legge grunnlaget innen middsystematikk.

Sig Thor er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo. Tittelen Dr. Philos. er benyttet på gravminnet.

Kilder