Torshov kirke

Torshov kirke i Oslo er soknekirke for Torshov menighet i Den norske kirke. Den ble innvia første pinsedag (25. mai) 1958, og ligger i Åsengata 19 på Torshov i bydel Sagene.

Torshov kirke på innvielsesdagen 25. mai 1958, med speidere som står med flagg.
Foto: Ukjent/Oslo Museum

Torshov menighet ble utskilt fra Sagene menighet i 1930, og brukte fram til 1958 Lilleborg kirke sammen med menigheten der. Arkitektkonkurransen for ny kirke ble utlyst først i 1946, og ennå skulle det gå tolv år til før kirken kunne innvies. Konkurransen ble vunnet av Ulf Nyquist og Per Sunde. De oppførte en betongkirke med spisst, kobberkledd tak og lave, marmorkledde vegger. Et frittstående klokketårn ble oppført i 1963. Torshov kirke regnes som Norges første moderne arbeidskirke. I tillegg til kirkerommet har den også barnehage, kapell, speiderrom, dagligstue, menighetssal og kjøkken. Kirkerommet har 400 sitteplasser, og ligger sammen med menighetssalen og kapellet i første etasje, mens resten av rommene er i underetasjen.

Frithjof Tidemand-Johannessen fikk hovedansvaret for utsmykning. Han lagde glassmalerier og mosaikker, og ut fra hans tegninger lagde smeden Fred Becker et stort smijernsarbeid utafor vinduene. Altertavla er en mosaikk lagd i blyglass, med Kristus som tas ned fra korset (Pietá) som motiv. På langveggene er lidelseshistorien framstilt i en serie på tolv glassmalerier. Tidemand-Johannessen rakk bare å fullføre tre av disse, mens de ni andre ble laget av Jardar Lunde etter Tidemand-Johannessens død.

Det er to orgler i kirken, begge laget av J.H. Jørgensen i 1958. I tillegg er det et orgelpositiv med tre stemmer i kapellet. Det største orgelet har tredve stemmer og 2044 piper. Det var det første i Norge med spanske trompeter, og det første i landet som fikk mekanisk traktur etter krigen. Med Knut Nystedt som menighetens organist fra 1946 til 1985 sto Torshov kirke sentralt i utviklinga av norsk kirkemusikk etter krigen.

De tre kirkeklokkene er laget i Dresden i Tyskland i 1877, og hang opprinnelig i Johanneskirken ved Christiania torv.

Kilder