Jardar Lunde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jardar Lunde (selvportrett)

Jardar Lunde (født 21. september 1909Kvam, død 18. september 1990) var maler og grafiker.

Oppvekst og utdanning

Han var sønn av Anna Jørgine Hegge og Anton Heggelund Hansen, som arbeidet på Rygg Meieri i daværende Kvam kommune. De kjøpte gård på Lundenes på Grytøy, som den gang var i Trondenes kommune i 1910, men flyttet dit først fem år senere.

I mellomtiden vokste Jardar og broren Herleiv opp hos Maren og Peter Christian Aronsen Lunde. Maren var søster til Jardars far. Peter Christian var en samfunnsbevisst tiltaksperson som var lærer og poståpner på Lundenes. De hadde ingen barn, men ble steforeldre til Jardar. Da Maren døde i 1920, flyttet Jardar til sine foreldre.

Som mange ungdommer på den tiden reiste Jardar til sjøs, og han hadde planer om å ta styrmannseksamen, men ombestemte seg. Han valgte kunstnerlivet og ble utdannet ved Carl von Hannos malerskole og Statens Kunstakademi under kjente malere som Georg Jacobsen og Axel Revold, som også inspirerte hans kantete stil. 

Virke

Lunde designet blant annet Troms fylkes heraldiske våpen og Harstads byvåpen. Han laget glassmalerier i Harstad kirkeTrondenes Sparebank, Harstad kino, Harstad rådhus og Restaurant Roger. Sistnevnte ble senere flyttet til Harstad Bibliotek.

Han har også laget dekorasjoner i Hammerfest kirke, Båtsfjord kirke (Europas største glassmaleri på 85 kvm), Gjøvik rådhus og Torshov kirke. Han laget også en rekke ekslibris, merker til å lime inn i bøker. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier «Småbåtfiskere» (1949).

Jardar Lunde var gift med Dagmar Toften (1912-1999) og de bodde i Oslo på «Kunstnerkolonien» på Edvard Munch-eiendommen Ekely.

Lunde ble tildelt Petter Dass-medaljen i 1950.

Jardar Lunde er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.

Galleri

Kilder